- Men vi har många kommittéer som gör ett jättejobb. Jag blir nästan tårögd när jag tänker på vilket otroligt jobb som läggs ner.
Pajala har det övergripande ansvaret och får rycka in där det behövs.
- Vi har bara haft drygt ett år på oss att förbereda tävlingen. När Piteå arrangerade SM senast, 1999, var startsträckan fyra år.
Tävlingsansvar
Jenny Axelsson håller i allt som har med tävlingen att göra. Bland annat avspärrning, bansträckning och i samarbete med spårchefen Lars-Olof Pajala ansvarar hon för banorna.
- Den ena tävlingsdagen är inte den andra lik, förklarar Sven-Erik Pajala. Det är olika uppdukningar.
- Att så många frivilliga hjälpte till att fördela snön var också ovärderligt.
Nya stjärnorna
har ökar intresset
Jenny har förstås glatt sig åt de stora svenska framgångarna under säsongen.
- Jag har gnuggat händerna, säger hon. De nya stjärnorna som klivit fram ökar förstås intresset. SM-febern har stigit senaste tiden.
- Efter Hanna Falks succé märkte vi ett ökat intresse från södra Sverige, säger Sven-Erik Pajala.
SM i Piteå blir ju inte bara en jakt på medaljer utan även en kamp om de sista OS-biljetterna.
Det är tredje gången stora SM arrangeras i Piteå.
- Jag var junior och ställde upp på 15 kilometer men tvingades bryta. Jag var inte kurant och borde inte ha startat. Jag tävlade för Södertälje och bodde tillsammans med några andra åkare på Lingonstigen, minns Sven-Erik. Men det var härligt att få se Sven-Erik Lundbäck som var en stor idol.
- Jag var en av ledarna i Piteå SGIF som klubben hette då. Jag var personlig tränare för Niklas Jonsson och Jörgen Brink, dessutom var jag med i vallateamet och tidsmatchningen, säger Sven-Erik.
- Premiären i Piteå var inte så kul. Året efter blev jag nia på 30 kilometer, det var jag mycket nöjd med. Men veckan innan vann jag femmilen i Jämtland/Härjedalens DM så formen var bra, berättar Sven-Erik.
För generalen Sven-Erik Pajala är det viktigt att SM-dagarna i Piteå blir en stor upplevelse för Piteborna och för de som gästar stan.
- Det gäller att krydda med extra arrangemang. Nu finns det saker att göra även efter tävlingarna. Dessutom har vi ett bra samarbete med bland annat Lions och Strömbackaskolan.
Lilla SM
När det gäller Strömbacka kommer eleverna att få chansen att delta praktiskt.
nByggprogrammet får testa sina kunskaper.
nMediaprogrammet ska bland annat skriva pressmeddelanden.
n Barn och fritid håller i Lilla SM som avgörs på måndagen. Där deltar 450 tredjeklassare. De ansvarar också för ett barnland och hjälper mellanstadieeleverna som ska vara med och sätta färg på torsdagstävlingen.
- Vi har också en dag för pensionärerna på torsdag. De får fri entré, och fika, förklarar Sven-Erik Pajala.
Reservdagar finns
Nu är det bara en sak som kan förstöra festen - kylan.
- Enligt långtidsprognosen är det ingen större risk, säger Jenny Axelsson. Skulle trots allt någon av första tävlingsdagarna frysa bort finns ju fredag som reservdag.
- Kan vi inte genomföra någon av tävlingarna finns reservdagar innan SM-tävlingarna i Skellefteå i slutet av mars. Men det är ju nu SM känns riktigt hett, menar Jenny Axelsson.
Mycket tack vare hemmaåkarna Jesper Modin, Magdalena Pajala och Lina Andersson.
Visst kan SM bli en fest!