Robert Hedström arrenderar ut åkermark åt Herbert Nyman ett stenkast från Alterälven i Nybyn. Trots möjligheten till friåkning på isen är åkermarken täckt av skoterspår.
– Det är som med allt annat, det respekteras inte. Man får höra att det är 15-åringar som är och leker, men det är både 15-åringar och 50-åringar, säger Robert Hedström.
Arrendatorn Herbert Nyman, tidigare ordförande i LRF Norrbotten, menar att det gäller att skapa förståelse.
– Vi vill inte sätta stopp för skotertrafik. Det ena behöver inte utesluta det andra, men det måste vara ordning och samförstånd med det. Alla får inte göra som de vill och leka kan man göra ute på isarna, säger han.
Skoterkörning på åkermark leder till kraftigare tjäle som ödelägger första skörden på våren.
– Kör du tidigt på hösten med de mattor som är nu, då kan det till och med skada själva gräset så att det försvinner, säger Herbert Nyman.
– Där marken är tjälad börjar det inte växa förrän den marken värms upp, så den kommer växa betydligt långsammare på våren och försommaren.
I fjol fotade Herbert Nyman skoterleden i Lakafors under vintern och våren.
– Man kan tydligt se hur växtligheten påverkas.
Problematiken har vuxit de senaste åren.
– Jag skulle nästan säga att för 15 år sedan skulle de inte ta sig fram i den här snön. Men med dagens maskiner tar de sig överallt. Det är väl lite av sporten, säger Herbert Nyman.
Förutom åkermark är även ungskogen utsatt under vintern.
– Skogen har en hundraårig omloppstid och du kan inte göra något åt det sedan du har kört. Det blir en större andel massaved, alltså en sämre kvalité, säger Herbert Nyman.
– Eller en hjälpplantering, och det kostar pengar, säger Robert Hedström.
Det kan ligga mycket dolt under snön på en yta som ser perfekt ut för friåkning.
– En öppen yta är oftast den känsligaste, det är där du har planterat och det är unga plantor. Många tänker att här är det fritt fram, men det är snarare tvärtom, säger Herbert Nyman.
Han menar att utbildningen måste lägga stor tyngd vid de här sakerna.
– För oss är det en självklarhet, men många förstår inte hur det här hänger ihop.
Robert Hedström håller med.
– Det är i stort sett grunderna. Jag tror skoterklubbarna går igenom detta, jag tror bara inte att det fastnar i huvudet hos alla. Huvudet är olika hos olika personer, säger han.