Nu är unika fisktrappan igång

Nu är fisktrappan i Nybyn klar. De närmaste åren ska länsstyrelsen studera hur vandrande fiskarter i Alterälven klarar den unika och flexibla komposittrappan.

Nu strömmar 200 liter vatten per sekund i den unika fisktrappan av komposit. De närmaste åren ska funktionen i den justerbara och flexibla fisktrappan undersökas av länsstyrelsen.

Nu strömmar 200 liter vatten per sekund i den unika fisktrappan av komposit. De närmaste åren ska funktionen i den justerbara och flexibla fisktrappan undersökas av länsstyrelsen.

Foto: Maria Johansson

Nybyn2018-10-23 15:50

Bygget av fisktrappan blev ett år försenat. Mycket beroende på höga vattenflöden i perioder, men på tisdagen flödade vattnet i den 51 meter långa fisktrappan.

– Det rinner 200 liter per sekund nu, men vi kan skruva upp till närmare 500 liter om det skulle behövas, säger Robert Svartling, konstruktör på Composite service i Öjebyn.

Kompositföretaget hade ingen tidigare erfarenhet av fisktrappor, men en förfrågan från Magnus Johansson, länsstyrelsen, väckte intresse och nyfikenhet.

– Vi började lära oss och i samarbete med länsstyrelsen och LTU testade vi olika småskaliga lösningar. När vi fick ett innovationsstöd på en miljon av Tillväxtverket så körde vi igång, säger företagets vd, Göran Svahn.

Projektet har genomförts som ett innovationsprojekt tillsammans med länsstyrelsen i Norrbottens län och Interreg Nord projektet Kustmynnande vattendrag i Bottenviken.

– Vi har beställt fisktrappan av Composite service och betalat cirka 2,5 miljoner. Till det tillkommer fingaller och lite annat för cirka en halv miljon, säger Magnus Johansson, länsstyrelsen.

Länsstyrelsen överlåter fisktrappan till Piteå kommun som ska ansvara för skötsel och underhåll.

– Kommuner ägde den gamla fisktrappan som inte fungerade och nu övertar vi ansvaret för den här. Just nu lite oklart vad det innebär, säger kommunekologen Dan Evander.

Det unika med komposittrappan är att den är flexibel och lätt att göra om och justera. Slitsrännorna i trappan är anpassad för alla typer av vandrande fisk med en höj- och sänkbar ingång till trappan. Det finns också möjlighet att ändra bottenstrukturen i själva trappan. Trappan är byggd med en rejäl sväng för att få ner lutning och fart.

– Nu börjar det verkliga arbetet. Vi ska kartlägga hur fisken beter sig och självklart ta reda på om trappan fungerar, säger Stefan Stridsman, länsstyrelsen.

Redan till våren börjar arbetet med att märka fisk nedströms. Planen är att förse 100-200 fiskar med sändare. Ännu fler ska förses med passiv märkning som aktiveras om fisken går upp trappan.

– Vi kommer att ha videokameror i fisktrappan för det ändamålet. Vi ska mäta data under de närmaste 2-3 åren.

Composite service hoppas förstås att resultatet blir positivt. Det är många små kraftverk som behöver bättre fisktrappor.

– Vi hoppas att det ska ge ringar på vattnet. Det finns en ganska stor marknad för nya fisktrappor, säger Göran Svahn.

Fisktrappan i Nybyn

Den är byggd i komposit, 51 meter lång och består av 12 sektioner med 23 slitsar.

Lutningen är 6,5 procent och fallhöjden 3,3 meter.

Vattenföringen i trappan är 200 liter per sekund, som kan justeras upp till 500 meter per sekund.

Fisktrappan är en del av projektet Kustmynnande vattendrag, som drivs av länsstyrelsen, havs- och vattenmyndigheten och Interreg Nord (EU).

Under de närmaste åren ska hundratals fiskar märkas i syfte att få fram data om hur fisktrappan fungerar.

Fisktrappan kommer att ägas av Piteå kommun som ansvarar för skötsel och underhåll.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om