"Missunnsamt och snålt av LRF"

LRF i Norrbotten kräver betalt för bären som plockas på medlemmarnas marker. Tecknas inga avtal ska plockarna polisanmälas och avhysas.- Missunnsamt och snålt! menar Tord Nilsson, ägare av Alterhedens Rabarberi och Gårdsbutik och medlem i LRF.

Maria och Tord Nilsson, Alterhedens Rabarberi och Gårdsbutik, protesterade även förra gången som LRF förde fram åsikter om att "ta betalt för bären". "Det känns som en helt sjuk idé" säger Tord.

Maria och Tord Nilsson, Alterhedens Rabarberi och Gårdsbutik, protesterade även förra gången som LRF förde fram åsikter om att "ta betalt för bären". "Det känns som en helt sjuk idé" säger Tord.

Foto: Maria Johansson

NYBYN2010-06-11 06:00

Videon är inte längre tillgänglig

LRF:s tolkning av allemansrätten är helt enkelt att den inte gäller kommersiell verksamhet. Tecknar bärföretagarna inga avtal med markägarna kommer bärplockarna att både polisanmälas och avhysas till hösten. Detta för att få saken rättsligt prövad.
- Dessa åsikter kan jag omöjligt tänka mig att majoriteten av medlemmarna i LRF Norrbotten står bakom. Det skulle vara skrämmande i så fall! säger Tord Nilsson som dessutom själv är skogsägare.
- Det hela visar på en mycket märklig människosyn och känns både missunsamt och snålt! Vad är nästa steg: Att vi ska införa någon slags passkontroll ute i skogen?
LRF:s argument, att bärplockarna "kör på enskilda vägar" och "trampar ner skogsplantor" köper han inte alls.
- Då skräpas det ner och förstörs betydligt mer ute i skogen i samband med älgjakten. Och "kör på enskilda vägar" - tja, vem gör inte det?
Byta spår
Tord Nilsson menar att om LRF vill är att få till en dialog med bäruppköparna så är det väl exakt det man borde jobba för. Inte gå "helt fel väg" och ge sig på de utländska bärplockarna:
- Varför ska vi förstöra deras möjlighet att komma till Sverige och tjäna ihop två årslöner på bra två månader. Nej, vi borde ju tvärtom välkomna dessa utländska bärplockare som plockar de bär som vi svenskar inte vill plocka längre.
Men LRF menar att det kanske bara är bra om bären blir kvar istället, det blir gödsel åt skogen och mat åt djuren?
- Det är väl precis som att säga till en bonde att: Skörda inte gräset så får det ligga kvar och gödslar marken istället ... nej, jag förstår inte alls argumentet. Vi har jättefina naturtillgångar här i norr, varför inte ta vara på dem?
"Väldigt liten mängd"
Tord Nilsson äger Alterhedens Rabarberi och Gårdsbutik tillsammans med sin fru Maria Nilsson. De köper också in blåbär, lingon, rönnbär och även björklöv, häggblommor och älgörtsblommor.
- En av byborna är gift med en thailändsk kvinna och hennes släktingar är bland annat här och plockar bär varje år. De säljer bland annat till oss och det fungerar mycket bra! säger Tord Nilsson.
Hur mycket bär får ni från svenska bärplockare?
- Inte mycket! I fjol tillverkade vi cirka 70 000 liter saft, 500 av dom flaskorna kom från bär som plockats av svenskar. De är en väldigt, väldigt liten mängd.
Av bären tillverkar Alterhedens Rabarberi och Gårdsbutik saft, sylt, glögg, gelé och marmelad. Antal anställda per årsbasist är cirka tio.
Affärsidén är just att det ska vara producerat av lokala råvaror. Nilsson menar att bär kan köpas in från exempelvis Finland, men då faller samtidigt hela konceptet.
- Och varför ska jag köpa bär från Finland när det finns bär här utanför knuten? Det skulle kännas väldigt konstigt.
Tord Nilsson menar dock att åsikterna går stick i stäv med att LRF står för:
- LRF ska ju värna om det småskaliga och landsbygden och utveckla landsbygden. Där har väl ändå bärsidan också betydelse
Nils-Olov Lindfors, regionordförande för LRF i Norrbotten menar dock att Nilssons åsikter måste grunda sig i något slags "missförstånd". Han säger till PT att det finns ett brett stöd för åsikterna som tidigare förts fram.
- Hur vi tolkar allemansrätten har ingenting med människosyn att göra, vi är positivt inställd till utländska bärplockare. Det vi vill är att teckna avtal med bärföretagarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om