Nya EU-direktiv innebär att läsnstyrelsen kommer att ställa tuffare krav så att fiskens möjlighet att vandra blir möjligt. Det kommer sannolikt att innebära en mindre boom för tillverkare av fisktrappor. De traditionella i betong kan nu få konkurrens av en ny modulbyggd och flexibel konstruktion i komposit som tillverkas av Piteåföretaget Composite Service.
På plats vid Kvarndammen i Nybyn fanns folk från länsstyrelsen och Piteå kommun så även en delegation från Lillpite kraft.
Prototypen som visades var tio meter lång, men en färdig modell för just Kvarndammen skulle bli cirka 70 meter lång.
– Vi bygger modulerna i fabriken och kan skräddarsy lösningar utifrån behov. Den kan också flyttas och justeras till skillnad från en fisktrappa i betong. Dessutom är det billigare, säger Göran Svan, vd för Composite Service.
Stefan Stridsman från länsstyrelsens vatten- och fiskeenhet mätte strömhastigheten i den utplacerade prototypen. Exempelvis bakom de slitsar där fisken ska vila under sin väg upp.
– De mätningar vi gjort ser lovande ut.
Är det här framtidens modell?
– Det finns andra varianter och det beror lite på hur fisktrappan ska anläggas, men när det gäller material och tekniska lösningar så ser vi flera fördelar.
En stor fördel är själva ingången till fisktrappan. Det är av största vikt att verkligen styra fisken rätt så att den lockas in i trappan.
– Det är en flexibel lösning och möjligt att flytta och anpassa för att uppnå maximal effekt, säger Stefan Stridsman.
Även kollegan Magnus Johansson från länsstyrelsen vattenenhet som sysslar med miljöanalys, ser fördelar.
– Det här är en metod som kan göra det möjligt att anlägga fiskvägar där det inte gått tidigare. Jag tror att det här ett alternativ.
Nu är inget slutgiltigt bestämt, men det lutar åt att en fullskalig fisktrappa i komposit anläggs vid Kvarndammen nästa sommar. Den kan i så fall följas av fler.
– Alterån ingår i interregprojektet "Kustmynnande vattendrag i Bottenviken" där också Aleån och Rosån ska åtgärdas med fiskvägar, berättar Magnus Johansson.
Det finns cirka 2 000 dammar och andra hinder i svenska vatten idag. Många av dem kommer att åtgärdas de närmaste åren, men frågan är om fisktrappor i komposit kan vara något för Lillpite kraft.
– Både ja och nej. Vi måste ju anpassa oss efter den dom som finns, men visst är det ett intressant alternativ. Synd att det inte fanns för fem år sedan, säger Roland Carlsson, styrelseordförande i Lillpite kraft.