Rent tekniskt fungerar den unika fisktrappan i komposit och i början av sommaren passerade så väl fisk som kräftor. Dessutom har fisktrappan försetts med bottenstruktur för att göra det lättare att ta sig upp och för den delen ner.
– Problemet har varit ganska lite vatten i sommar. Då får vi kompromissa mellan vatten i fisktrappan och badplatsens behov, så i perioder har fisktrappan varit stängd, säger Göran Svahn, vd för Composite service i Öjebyn som byggt fisktrappan.
I den 51 meter långa fisktrappan ska det rinna mellan 200-500 liter per sekund, men så har det alltså inte varit under stora delar av sommaren.
– Det har inte varit idealiska förhållanden. Under långa perioder har fisktrappan varit stängd. Det låga vattnet är en orsak, en annan är att själva kraftverket stått still i sommar. Det har alltså inte runnit något vatten genom turbinen som kommit ut som lockvatten nedanför mynningen till fisktrappan, säger Magnus Johansson vid länsstyrelsens miljöanalysenhet.
Dessutom läcker dammen en del vatten.
Samtidigt anser inte Johansson att det är någon katastrof för projektet.
– Vi vet ju att fisktrappan fungerar, det såg vi i våras. I höst räknar vi med mer normalt vattenstånd och tanken är att fisktrappan ska vara igång fram till isen lägger sig. Det är mest fisk som rör sig och vandrar på hösten. Exempelvis siken som vandrar i slutet av september och oktober.
I trappan finns videokamera installerad, men enligt John Nicklasson, fiskebiolog på länsstyrelsen, är inte det bildmaterialet sammanställt och analyserat än.
Fisktrappan är en del av projektet ”Kustmynnande metodutveckling och restaurering av vattendrag” som förutom Alterälven även berör Rosån och Aleån. En del i projektet är att märka fisk nedanför fisktrappan. Det arbetet kom igång i våras och tre gäddor märktes med radiosändare. Planen var att förse 100-200 fiskar med sändare. Ännu fler skulle förses med passiv märkning som aktiveras om fisken går upp trappan.
– I och med sommaren problem med vattenföringen så ställde vi in det, men vi räknar med att komma igång med det nästa vår, säger John Nicklasson.
Tror du att sik kommer att hitta till fisktrappan redan i höst?
– Nja, den finns ju längre ner i Alterälven och det var väl först i fjol som vandringshindret nere i Norrfjärden togs bort.