Kockgänget tar över bygdeköket

På onsdagar tar tolv herrar över i köket i Alterdalens bygdegård. De kallar sig kock-gänget och lagar allehanda maträtter som de sedan avnjuter tillsammans. När PT knackar på dörren är det raggmunkar med fläsk som står på menyn.

Bo Forsberg och Sverker Ragnarsson var två av de mest aktiva i köket.

Bo Forsberg och Sverker Ragnarsson var två av de mest aktiva i köket.

Foto: Maria Johansson

NYBYN 2010-12-29 06:00

Matoset ligger som en dimridå under taket i Alterdalens bygdegård. Det är onsdag kväll och kock-gänget har som vanligt samlats för att umgås och äta tillsammans.

Från köket hörs glada skratt och elva av de tolv männen (en har förhinder) samtalar högljutt med varandra.

Torgny Jonsson, en av nybörjarna och skämtsamt kallad praktikanten av de andra, är ansvarig och har bestämt att dagens rätt ska bestå av raggmunkar med fläsk.

- Det brukar vara gott. Vi har redan lagat fisk, kyckling och filé så det kan vara kul med något nytt, säger han.

Enkla regler
Reglerna för sammankomsterna är tämligen enkla. De tolv medlemmarna delar upp veckorna mellan varandra och den som står på tur väljer ut en maträtt, tar fram recept och handlar ingredienser.

Var och en lägger 60 kronor och det ska räcka till mat, dryck och en kaka till kaffet efteråt. Just den här onsdagen när PT är på besök äter kock-gänget toast till förrätt.

- Det blev för billigt med bara raggmunkar, förklarar Torgny Jonsson.

Över tio år
När förrätten är uppäten inleder gänget tillagningen av huvudrätten. Smeten till raggmunkarna är klar och Bo Forsberg slevar upp lämpliga klickar på stekhällen.

- Vi lagar bara bra mat. Det är vi själva som bestämmer menyn och då blir det ju aldrig dåligt, säger han och skrattar.

Männen i kock-gänget har varit verksamma i över tio år. Medlemmar har kommit och gått under den tiden. Från början höll man till i Norrfjärden, men flytten till Nybyn ser de flesta som ett stort lyft.

- Alterdalens bygdegård är en perfekt lokal att hålla till i. Utan den hade det nog inte blivit lika bra alls, säger Olle Sundvall.

Bygdeföreningens ordförande, Ola Norberg, är en av männen i kock-gänget.

- Föreningens kärnverksamhet är att hålla lokalen åt förskolan. Bun hyr av oss och dagtid huserar ett 40-tal barn samt personal i bygdegården.

- Pengarna vi får in går bland annat till skötsel av minigolfbanorna, badet vid kvarndammen och kioskverksamheten, berättar han.

Replokal
Bygdegården är även replokal för en orkester och används titt som tätt av en grupp linedance-utövare. Men onsdagskvällar är alltså lokalen vikt åt kock-gänget.

- Så har det varit de senaste åren och det är perfekt - onsdag är ju lill-lördag så då kan vi ta oss ett vinglas till maten, säger Åke Enberg och ler brett.

Någon gång varje år slår man på stort och bjuder in fruar och sambos.

- För några år sedan körde vi till och med sketcher, berättar Mauritz Lundberg.

Men allt som oftast är det samma 55-plusmän som träffas och umgås.

Social samvaro viktigast
- Det viktigaste är den sociala samvaron. Vi debatterar bondeliv och skogsbruk ganska ofta och ibland utvecklas kock-träffen till rena rama byastämman, säger Ola Norberg.

FAKTA Alterdalens bygdegård

Dagtid fungerar bygdegården som förskola åt ett 40-tal barn. Piteå kommuns barn- och utbildningsnämnd betalar hyra till Alterdalens bygdeförening.

Kvällstid används lokalen bland annat av kock-gänget, en orkester och en grupp som sysslar med linedance.

Upptagningsområdet är från Pålmark till Storfors och omkring 250 hushåll betalar medlemsavgiften.

Sommartid är minigolf och bad i kvarndammen två andra aktiviteter som ligger under bygdeföreningens paraply.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om