Ilska mot planerad nedläggning

Kommunen föreslår att Alterdalens förskola läggs ned. Barn- och utbildningsnämnden hävdar att lokalerna är slitna och att kostnaden per barn är hög. Byborna rasar och bygdeföreningen anser att kommunens beräkningar är felaktiga.

Förskolläraren och bybon Ingela Ökvist Öström håller med föräldrarna. "Det vore tråkigt för byn om förskolan försvann. Då skulle nog även skolan i Holmträsk vara illa ute", säger hon.

Förskolläraren och bybon Ingela Ökvist Öström håller med föräldrarna. "Det vore tråkigt för byn om förskolan försvann. Då skulle nog även skolan i Holmträsk vara illa ute", säger hon.

Foto: Robert Lundberg

NYBYN 2012-06-07 06:00

Videon är inte längre tillgänglig

Alterdalens förskola är smått unik i Piteå kommun. Lokalerna ägs av bygdeföreningen och hyrs ut till kommunens förskoleverksamhet. Närmare 30 barn spenderar sina dagar på förskolan som ligger nära deras hem.

Men nästa höst kan det vara slut på detta.

I samtliga besparingsförslag från barn- och utbildningsnämnden finns en nedläggning av Alterdalens förskola med.

Motiveringen från bun lyder: "Lokalerna vid Alterdalens förskola är mycket slitna". Det är en formulering som får Anders Nordin, styrelseledamot i Alterdalens bygdeförening, att gå i taket.

- Slitaget är inte mer än normalt och det ser nog likadant ut på alla förskolor i kommunen. Det finns inget protokoll som ligger till grund för buns bedömning och hittills har vi fixat till allt som kommunen anmärkt på, men vissa saker måste vänta till sommaren när förskolan är tom på barn, säger Nordin.

Ingen brist på barn
Normalt är det bristen på barn som ligger till grund för förskolenedläggningar, men det problemet finns inte i Alterdalen.

- Vi har 30 barn på förskolan i dagsläget och enligt beräkningar vi gjort är 18 barn på väg in. Om förskolan läggs ned är det värsta scenariot att våra barn inte ryms på de närmaste förskolorna, utan måste skjutsas långa sträckor, säger Sofia Wessung, en av många upprörda föräldrar.

Byborna är kritiska till kommunen som säger sig vilja ha en levande landsbygd.

- Politikerna säger att de satsar på landsbygden, men samtidigt läggs skolor och förskolor ned. Det är inte att ha en levande landsbygd, säger Louise Lidman, förälder.

- Det blir en flykt från bygden om förskolan läggs ned och det blir främst barnfamiljer som försvinner, säger föräldern Per Ögren.

De som bor i Alterdalen pendlar till jobb i hela fyrkantsområdet. Om man jobbar i Boden och ska skjutsa sitt barn till en förskola i Norrfjärden, åt rakt motsatt håll, kan det bli problem.

- Vi är upprörda och kommunen säger mot sig själv. Det pratas om miljötänk, men vad händer med det om vi måste skjutsa våra barn långa sträckor, säger Louise Lidman.

Föräldrarna anser också att förskolans läge är oslagbart - det är nära till skog, bad, isbana och andra uteaktiviteter som barnen uppskattar.

Beräkningarna sågas
Enligt buns förslag skulle en nedläggning i Alterdalen tillsammans med omstruktureringar i Norrfjärden och Rosvik ge besparingar på 775 000 kronor per år. Tanken är att barnen i Alterdalen fördelas mellan förskolor i Norrfjärden och Sjulsmark.

Kostnadsberäkningarna sågas dock av Anders Nordin.

- De räknar fel och det är ganska oansvarigt att ha så dålig koll. Hyran vi fakturerar är 316 800 kronor per år och inte 370 000 kronor som kommunen påstår, säger han.

Räknar man med den lägre hyreskostnaden blir besparingen vid en nedläggning mindre. Kostnaden per plats i Alterdalen blir då 12 185 kronor och inte 14 200 som Piteå kommuns beräkningar visar. Snittet för hela kommunen är 11 100 kronor per förskoleplats.

Eftersom det saknats underlag för att bedöma skicket på förskolan i Alterdalen gjorde Miljö- och byggkontoret en inspektion förra veckan.

"Lokalerna är generellt ganska slitna men hålls lokalerna rena och städade finns inget hinder utifrån miljöbalken att verksamheten fortgår", står det i inspektionsrapporten.

Buns ordförande Ruth Rahkola (S) har i mejlkorrespondens med föräldrar i Alterdalen berättat att det finns påtalade arbetsmiljöbrister i lokalerna. Hon ska också ha begärt in en redovisning för vilka brister det handlar om.

"Med hänsyn till barnantalet är min förhoppning att vi ska kunna ha kvar förskolan i Alter", skriver Rahkola.

Slutgiltigt beslut fattar barn- och utbildningsnämnden den 7 september.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om