Under förra höstens extrema flöden rasade den underdimensionerade vägtrumman i Kisån mellan Nystrand och Nybyn, norr om Älvsbyn.
Flodbanken försvagades och vattenmassorna drog med sig sediment, bergmassor och bron på väg 664. En lokal för flodpärlmusslor förstördes när bäcken bildade en ny fåra och stora mängder sediment slammade igen botten.
Massorna kvar
- Det var tusentals kubik med massor som följde med broraset ned. Massorna ligger kvar, men vi har försökt återskapa ån i dess ursprungliga läge och försökt ordna så bra miljö som möjligt för flodpärlmusslor och vandrande öring, säger Mats Westerlund, projektledare på Trafikverket.
Flodpärlmusslan är beroende av öringen för att föryngra sig och för att musslan ska klara sig är det viktigt att fisken kan vandra fritt i vattendragen.
- Jag hoppas att flodpärlmusslorna kommer tillbaka på den sträcka där massorna for ned, säger Mats Westerlund.
Större broöppning
Sedan i påsk står en ny bro som ska stå pall för högre flöden.
- Det är dubbelt så stor öppning på den. Den ska klara det här maxflödet som man räknar med, säger Mats Westerlund.
Inventering pågår
Länsstyrelsen genomför just nu en inventering av Kisån för att se vilka ytterligare åtgärder som behövs. Bäcken består av lera och finsediment och är inte ett optimalt vattendrag för flodpärlmussla och öring.
- Om man inte gör något där riskerar flodpärlmusslorna att dö ut inom en snar framtid. Det är ett väldigt litet bestånd och de mår inte bra, säger Patrik Olofsson, limnolog och sötvattensexpert på Länsstyrelsen i Norrbotten.
Åtgärdsförslag
Beståndet uppskattas till cirka 5 500 musslor. Endast tre procent är unga individer under 50 millimeter.
- Nedströms vägen som spolades bort fanns som tur var inga större mängder musslor. Huvudpopulationen är längre upp. Det är där vi försöker komma fram till åtgärdsförslag vad man kan göra för att förbättra miljön, säger Patrik Olofsson.