Bättre komfort ska ge mer mjölk

Stefan och Berit Hardselius bygger om och expanderar bondgården för att korna ska ligga bekvämare och producera mer mjölk. - Vi investerar i kokomfort, säger Berit Hardselius.

Berit och Stefan Hardselius i Nybyn vill öka mjölkproduktionen med en miljoninvestering för kornas komfort. "De ska må bättre och stoppa längre", säger Stefan Hardselius

Berit och Stefan Hardselius i Nybyn vill öka mjölkproduktionen med en miljoninvestering för kornas komfort. "De ska må bättre och stoppa längre", säger Stefan Hardselius

Foto: Joel Gustafsson

NYBYN 2011-05-16 06:00

Kossorna på bondgården i Nybyn utanför Älvsbyn vandrar självständigt mellan foderstället, mjölkroboten och viloplatsen. Utrymmet med de allra bekvämaste liggbåsen är dock begränsade och djuren köar för den dyrbara tiden.

Efter sommaren ska mjölkkorna inte behöva vila i foderbåset när Stefan och Berit Hardselius bygger om för fyra miljoner kronor och utökar utrymmet av särskilda liggplatser. 400 kvadratmeter förlängs på baksidan och de befintliga vilobåsen rivs ut och görs om.

Tjockare madrasser
- Vi gör en egen liggavdelning där de får vara ifred och de ska få tjockare gummimadrasser, säger Berit Hardselius.

Ökad mjölkproduktion
Varje ko producerar strax under 10 000 liter mjölk per år och tillverkningen ökar när de ligger. En timmes extra vila ger en liter mer per dag och bönderna hoppas på en stigande mjölkproduktion med 500 liter per ko och år.

- Vi investerar i kokomfort och de kommer att producera mer mjölk på köpet, säger Berit Hardselius.

Stöd från staten
Landsbygdsstödet kommer att täcka hälften av kostnaderna, men maximalt 2,1 miljoner kronor av fakturorna. Trots stödet är det en stor investering för Hardselius i Nybyn som satsade stort för tio år sedan och blev först i Norrbotten med mjölkrobot.

- Utan investeringsstöd hade det inte gått. Vi vill att anläggningen ska vara så bra att den är färdig att tas över när vi slutar, säger Berit Harselius.

Tjurkalvar säljs
I dag har paret 54 mjölkande kor och sex som sinar inför kalvningen. Ungdjuren ska också få bättre liggytor och kvigorna kan vänjas med liggavdelningen när platserna ökar från 65 till 80. I framtiden ska tjurkalvarna säljas.

- Det finns bönder i närheten som är intresserade av att köpa ungkalvar för köttproduktion, säger Berit Hardselius.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om