Stenlagd pir misstänkt miljöbrott

En fastighetsägare på Nötön byggde en stenpir utan tillstånd. Ingreppet är det andra misstänkta miljöbrottet i området på kort tid.

Stenmaterial. När kommunen gjorde inspektionen hade entreprenörerna lagt upp nytt stenmaterial utanför en befintlig snötäckt pir.

Stenmaterial. När kommunen gjorde inspektionen hade entreprenörerna lagt upp nytt stenmaterial utanför en befintlig snötäckt pir.

Foto: Piteå kommun

NÖTÖN2016-12-22 20:14

Den 14 december fick Piteå kommun in en anonym anmälan om ett misstänkt miljöbrott efter Nötögrundsvägen.

Två miljöinspektörer gjorde samma dag ett tillsynsbesök och fick då bevittna hur inhyrda entreprenörer med traktor och lastbil höll på att förlänga en stenpir i vattnet nedanför ett fritidshus.

– Det var inte inlämnat någon ansökan om dispens från strandskyddet och det var heller inte inlämnat någon anmälan om vattenverksamhet till länsstyrelsen. Vi tog bilder på platsen och lämnade över det till länsstyrelsen som öppnade ett tillsynsärende, säger Karin Forsgren, miljöinspektör på Piteå kommun.

Fastighetsägarna som är bosatta i Stockholm var inte på plats – men Karin Forsgren pratade med en av dem efteråt.

– Enligt vad hon uppgav hade de inte förstått att det krävdes några tillstånd av olika slag för en sådan här åtgärd.

Det är länsstyrelsen som fattar beslut om fastighetsägarna måste ta bort stenpiren.

– Risken om de gör klart är att de sedan får ett krav på sig att återställa det, säger Karin Forsgren.

Åtgärder i vattenområdet, som anläggning av pirar och bryggor, kräver tillstånd enligt miljöbalken. För vissa verksamheter kan det dock räcka med en anmälan till länsstyrelsen. Generellt måste man också söka dispens från strandskyddet i samband med vattenverksamhet. Kommunen har inte polisanmält det misstänkta miljöbrottet – utan väntar på länsstyrelsens bedömning.

– Är det så att de åtalsanmäler så kanske de också bedömer att det är ett brott mot områdesbestämmelserna, säger Forsgren.

Det är inte första gången fastighetsägare efter Nötögrundsvägen gör ingrepp i vattnet utan tillstånd. I april berättade PT om en fastighetsägare som muddrat en 50 meter lång och cirka 20 meter bred kanal in mot strandlinjen.

Åtgärderna polisanmäldes och ägaren riskerar nu åtal för otillåten vattenverksamhet och brott mot strandens områdesskydd.

– I går skickade jag handlingar till polisen som ville ha ytterligare uppgifter till utredningen i det ärendet, säger Karin Forsgren.

Länsstyrelsen har tidigare förelagt fastighetsägaren att återställa ingreppet.

– Det beslutet har fastighetsägaren överklagat till mark- och miljödomstolen.

Vattenverksamhet

Åtgärder i vattenområdet regleras av miljöbalken och utgångspunkten är att all verksamhet kräver tillstånd eller anmälningsplikt. Till åtgärder räknas bland annat anläggning av pirer och bryggor, muddring, ledningsdragningar, dammanläggning, byte av vägtrummor och anläggning av broar, erosionsskydd, vattenuttag, dikning.

Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet, men generellt måste man också söka dispens från strandskyddet av kommunen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om