Fota norrsken – fotografen Jesper ger sina bästa tips

Mörkare tider betyder synligt norrsken. Fotografen Jesper Stenmark från Norsjö ger sina bästa tips på hur du lyckas med dina norrskensbilder. Både med systemkamera och mobilkamera.

Jesper Stenmark har varit fotograf i 15 år.

Jesper Stenmark har varit fotograf i 15 år.

Foto: Evelina Eriksson

Norsjö2021-11-03 13:00

Fotografen Jesper Stenmark från Norsjö har en kärlek till naturfotografering och har fotat norrsken i åratal. Nu delar han med sig av sina bästa tips för att lyckas med sina norrskensbilder.

Placering är a och o. 

– Oftast syns norrskenet mot norr, men om det är mycket norrsken så kan det synas överallt. Det är bra att stå vid en öppen horisont, en sjö eller en äng, någonstans där man ser så mycket som möjligt av himlen. Man kan gärna komma upp en bit, till exempel en skidbacke, då ser man jättebra, säger Jesper.

undefined
Solia, Norsjö. Norrskenet börjar ofta som tydliga gröna sträck och flyter efter ett tag ut och blir som en svag grön dimma över himlen.

Undvik störande ljus

För att norrskenet ska synas så måste vädret vara klart. En förutsättning är också att ha det mörkt omkring sig. 

 – Man kanske vill ha med ett samhälle eller så men då blir det en annan nivå av det hela. Vill man se norrskenet tydligt så ska man så långt bort från störljus som möjligt.

undefined
Storsele, Norsjö. Fullmånens lyser upp hela landskapet och det ser nästan ut som dagsljus. En svag strimma norrsken och stjärnor avslöjar att bilden är tagen på natten.

Kamerainställningar

Det bästa är om man har en kamera som man kan ställa in manuellt med bländare och slutartid.

– Det gäller att ha en lång slutartid så att kameran tar in så mycket ljus som möjligt, en stor bländare är ett litet bländartal. Det står på kamerans objektiv vad man kan ha som största bländare, till exempel 2.8, 3.5 och så vidare.

undefined
Norsjö. Ett norrsken utan månens hjälp gör förgrunden väldigt mörk. Här lyses den endast upp av några gatlysen utanför bild till höger.

– Under tiden kameran släpper in ljus så måste den stå stilla, annars så blir det skakningsoskärpa. Det bästa är att ha ett stativ, men har man inte det så kan man ställa kameran på marken, en stubbe eller biltaket.

– Nästa steg är att ha en självutlösare eller trådutlösare för att undvika skakningsoskärpa när man trycker av.

Vissa systemkameror har även en funktion så att man kan koppla ihop telefonen med kameran och styra kameran med telefonen.

undefined
Solia, Norsjö. Det blåser kraftigt vilket gör molnen och trädens grenar suddiga eftersom dom är i rörelse under tiden kamerans slutare är öppen och tar in ljus för att skapa bilden.

Fokus

– Oftast är det kolsvart när man tittar in i kameran, då är det bra att hitta något i omgivningen som man kan ställa in fokus på. Till exempel en stjärna eller om man har en ficklampa så kan man lysa upp det som man vill fokusera på.

Bildkomposition

Innan det har frusit på sjöar och tjärnar kan man få en fin spegling av norrskenet i vattnet. Snö i träden är också fint. Vill man tänka ett steg till så är det snyggt att hitta ett objekt att placera i bilden för att skapa mer djup och intresse.

undefined
Åmliden. Ibland kommer norrskenet fram väldigt högt på himlen och då kan det vara bra att försöka hitta något i förgrunden om inte horisonten finns med. Det kan även vara bra att sikta mer uppåt om det är något i horisonten som du inte vill ha med.

Fota med mobilkamera

– Nu är mobilkamerorna jättebra jämfört med för fem eller tio år sedan.

– De flesta mobilkamerorna har en funktion som kallas för nattfoto eller mörkt läge. En del har också så att man kan ställa slutartid och bländare manuellt. Stativ är att rekommendera men en del telefoner har så pass bra bildstabilisering att man bara kan försöka hålla den stilla när man fotar. 

undefined
Kvammarn. När månen inte är framme syns norrskenet allra bäst. Tidigt på hösten innan snön kommer och sjöarna fryser till is finns det möjlighet att kunna få en vacker spegling i vattnet.

Klä dig väl och ta med en kompis

– Det är bra att ha ficklampa, varma kläder och fika om man ska vara ute länge. Man vet aldrig hur länge norrskenet pågår, man får vara beredd på det mesta. Det är alltid roligare om man är flera och kan vara bra när man ger sig ut i mitt i natten, ifall det skulle hända något.

undefined
Norsjö. När månen lyser väldigt starkt ser det nästan ut som dagsljus. Däremot krävs det extra kraftigt norrsken för att det ska synas tydligt.

Har du något tips på bra appar för att veta när det ska bli norrsken?

– Det finns flera appar men jag har inte hittat någon som jag tycker är bra. Jag följer Facebooksidor istället, bland annat en sida som heter Norrsken Sverige som uppdaterar direkt det händer något. Även en grupp som heter Umeå Aurora Hunters som drivs av fotografen och före detta Norsjöbon Fredrik Larsson.

– Våga prova, det är det viktigaste! 

Bländare och slutare

Bländare: (f) Reglerar ljus och skärpedjup

Ju lägre tal desto större blir öppningen i objektivet och mer ljus släpps in i kameran. Väljer du ett högre tal (till exempel f/16), blir öppningen i objektivet mindre och desto mindre ljus släpps in i kameran.

Slutare: Bestämmer mängden ljus som kommer in i kameran genom att reglera tiden som den är öppen.

Slutartiden mäts i sekunder och delar av sekunder. Ju längre slutartid, desto mer ljus kommer in i kameran - och tvärtom.

Källa: Scandinavianphoto.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!