De har fått skarp kritik från boende på landsbygden för sina beslut, tillsammans med vänsterpartiet att lägga ner skolor.
Så här i valspurten kommer socialdemokraternas svar på hur partiet vill värna om landsbygden.
"Livskraftiga byar"
– Det här är ju egentligen inget nytt. Det finns i form av styr- eller policydokument som vi tagit fram tidigare, säger kommunalrådet Helena Stenberg.
Tillsammans med kollegan Peter Roslund och socialdemokraternas ordförande i Piteå, Hannah Bergstedt, fanns de på torsdagen på plats i Norrfjärden för ett presentera sin satsning på landsbygden.
– Vi kan konstatera att vi har livskraftiga byar som kan erbjuda livskvalité och som har potential att utvecklas, säger Hannah Bergstedt som kandiderar för en ytterligare mandatperiod i riksdagen.
Något som socialdemokraterna anser viktigt att ta vara på. Inte minst utifrån det faktum att i Piteå bor nästan hälften av medborgarna på landsbygden.
Hur rimmar då era tankegångar med besluten om skolnedläggning?
– Självklart har vi förståelse för den besvikelse och irritation som besluten väckt. Bodde jag själv ute i någon av de berörda byarna och drabbades, skulle jag sannolikt reagera på samma sätt. Men som ansvarig politiker har vi helheten att ta ställning till, säger Peter Roslund.
Noder
Han anser inte heller att det förslag partiet nu lyfter fram, med att göra platser som Norrfjärden, Hortlax, Sjulnäs/Roknäs och centrala stan till fyra kompassviktiga noder. Platser där service, både kommersiell och offentlig, ska erbjudas i närområdet.
– Det krävs en långsiktig strategi för kommunens landsbygdspolitik och det krävs ett engagemang för att hitta nya lösningar. Att åstadkomma den här typen av geografiska centrum så får vi det, säger Roslund.
Med dessa följer också en garanti.
– Nämligen att barnen i dessa byar kommer att kunna gå från förskoleklass upp till nionde klass i närområdet.
Den socialdemokratiska trion förklarar vidare att det här utspelet inte ska ses som plåster på såren till boende i byar vars skolor riskerar att läggas ner.
– Nej, så är det inte. Inför förra valet hade vi ett program med 47 punkter som vi ville genomföra. Vi har genomfört 42 av dessa, säger Helena Stenberg.
Exempel på de ni inte fullföljt?
– Ett ridhus till, men där pågår en förstudie, säger Helena Stenberg.