Vägsnutten, som tillhör Borgaruddsvägen, har varit i dåligt skick i flera år och Thomas Burman har i omgångar kämpat med vägen sedan 2018 då han tog över Borgaruddens camping.
– Första året vi hade det här var vägen förskräcklig, säger Thomas Burman.
– Då körde jag bara och fyllde upp det med grus men så fort det regnade blev det ju tomt.
Året efter bekostade han reparation av vägen själv.
– Jag tog hit byggföretaget NCC och lagade. Då pratade jag med arbetsledaren och han sa att det skulle behövas 25 millimeter asfalt ovanpå det, då skulle det hålla i 30 år. Jag hade redan investerat rätt mycket så jag hade inte råd, säger Thomas Burman.
Han berättar att han då kontaktade kommunen och erbjöd sig att dela på kostnaden, men så blev det inte.
– Det känns fel om jag ska laga, det är ju kommunens väg. Samtidigt, för att campingen ska fungera så behövs det. Folk är ju irriterade innan de är framme för att sista biten är så dålig, säger Thomas Burman.
Solveig Eliasson har varit säsongscampare på Borgarudden sedan 2007.
– Man får fara som en jojo för att försöka undvika de där stora hålen, säger hon och fortsätter:
– Man är ju rädd att man ska köra sönder bilen om man hamnar i de allra största groparna. Jag tycker synd om turisterna som kommer hit och inte vet om det innan.
Piteå kommun står som fastighetsägare av marken och äger den berörda vägen. En vägsamfällighetsförening sköter om underhållet fram till vägskälet vid Mjoövägen strax innan campingen, men de sista 500 metrarna omfattas inte.
Niclas Brännström är fysisk planerare på kommunen, och han säger att den aktuella vägsträckan är en enskild väg. Enligt Trafikverket förvaltas enskilda vägar antingen av vägsamfällighetsföreningar eller enskilda fastighetsägare.
Till hösten kommer de att samla alla intressenter, alltså campingen och övriga personer som äger fastigheter längs vägen.
– Vi kommer från kommunens sida kalla de här fastighetsägarna för att se hur vi vill ta den här skötselfrågan vidare.
Han säger att den vanligaste lösningen vid en enskild väg är att skapa en vägförening.
– Det skulle jag spontant säga är den önskvärda lösningen framåt, säger han.
De senaste två åren har Tomas Sundqvist, sommarboende på Mjoön, haft kontakt med kommunen angående vägen. Han understryker att dialogen sinsemellan är bra.
– Jag tycker att om Piteå kommun går ut med att vara företagsvänliga, då ska man ställa upp för företagen, säger han och tillägger att han sett att Thomas Burman lags ner mycket tid och pengar på campingen.
– Det minsta man kan begära från kommunen är att lägga ner lite energi på turistanläggningen, säger Tomas Sundqvist.
Niclas Brännström säger att man från kommunens sida värnar om tomträttinnehavarens möjligheter till att bedriva camping. Under 2021 gjorde kommunen en lagning av vägen, men den har inte hållit så i år är det återigen lika stora potthål.
– Förra året gjordes en akutåtgärd. Vi lagade potthålen och nu till hösten tar vi tag i vem som ska sköta ansvarsbiten, säger Niclas Brännström.
Om ansvarsfrågan om skötsel inte var utredd, varför gjorde ni ändå något åt vägen förra året?
– Eftersom vi äger vägen så landade vi i att vi ville åtgärda den. Att få det åtgärdat för campingens ändamål så inte fordon körs sönder. Det var ett beslut som fattades.