Distriktsveterinärerna lämnade sin mottagning på Grans och flyttade till nya lokaler i Norrfjärden för ett par år sedan. I Piteå jobbar de huvudsakligen ute på fält med lantbruksdjur som nöt, får, häst och gris. I mån av tid har även hund och katt tagits emot och även andra enklare smådjursfall.
Men nu ska verksamheten utökas då veterinärerna Sofia Lovén och Linnea Wanler anställts.
– Nu när vi har två smådjursveterinärer på plats kan vi även ta emot smådjur såsom katter, hundar, men även lite ovanligare djur som fjäderfän, i större utsträckning, säger Elin Lidström, djurvårdare.
Tidigare har fältverksamheten med lantbruksdjur ute på gårdarna dominerat helt, men i och med större fokus på smådjur hoppas man på fler patienter av det slaget.
– Även om det redan finns tre kliniker i Piteå så är behovet stort av smådjursvård, säger Sofia Lovén och fortsätter:
– Vi hoppas kunna få någon slags regelbundenhet här med smådjur även om lantbruksdjuren alltid måste prioriteras, då vi som distriktsveterinärer är statligt anställda.
Distriktsveterinärerna finns i Norrfjärden och Älvsbyn och ska som en del av Jordbruksverket upprätthålla djurskyddet. Det garanterar att det finns tillgång till djursjukvård dygnet runt, året om. Det finns tre veterinärer i Piteå och tre i Älvsbyn. Upptagningsområdet för distriktet sträcker sig över Fyrkanten, alltså Piteå, Älvsbyn, Boden, Luleå, men ibland rycker de även ut till mer avlägsna platser.
– Förra veckan åkte jag till Hemavan för offentlig kontroll av en fiskodling. Det har även hänt att vi behandlat alpackor och någon enstaka kamel. I de fallen får man ofta rådfråga sina kontakter runt om i Sverige för rätt behandling, säger Sofia Lovén.
I de nya lokalerna finns det två väl tilltagna behandlingsrum och Sofia tycker att det ska bli roligt att kunna ta emot fler smådjur. Samma dag som PT besöker stationen har Sofia kastrerat en get och i en bur sitter hönsen Kråka och Cayenne och väntar på att bli undersökta.
– Jag tycker att det är intressant med lite ovanligare djur. Även om vi prioriterar stora djur så kan man säga att distriktsveterinärerna är primärvård för smådjur. Vi kan bland annat utföra vaccinationer, besiktningar, id-märkning, kastrationer, öron- och ögonbesvär, hältor. Ibland kan vi behöva skicka vidare men vi kan göra en första bedömning och ofta hjälpa, säger Sofia Lovén.