Längs vägen ut mot Borgarudden, vid Klubbviken, har en ny detaljplan nyligen tagits fram. Detta för att möjliggöra ny bebyggelse i området, bara några kilometer från service i Norrfjärden och med bra väg ända fram.
Åtta tomter för enbostadshus fördelat på tre områden, två ovanför befintlig fritidshusbebyggelse på östra sidan (Storfjärden) och ett större på den västra sidan (Håkansöfjärden), där två av de fyra tomterna redan är avstyckade, har beviljade byggnadslov och till viss del redan bebyggts.
– Det är en fastighetsägare som redan sålt två tomter som velat stycka av sex tomter till, så nu har vi gjort en detaljplan för området som ska upp i nämnden den 4 maj, berättar Markus Grahn, som arbetar med fysisk planering på Mark och samhälle vid Piteå kommun.
Grahn berättar att kommunen i sin detaljplan inte kan påverka vilken slags bebyggelse som planeras, men att tanken och förhoppningen är att det ska bli året runt-boenden.
Med attraktivt havsnära läge och med bra infrastruktur nära till service i form av förskola, skola, affär med mera borde det inte vara någon omöjlighet, menar man.
Samtidigt närs planer för att via ombyggnation av befintliga hus skapa ett flertal lägenheter inne i Norrfjärden. Helgenäs förskola, som nyttjat hela det gamla kommunhuset för sina tre avdelningar, flyttar till gamla vårdcentralen och tanken är att bygga om huset till ett hyreshus med flera lägenheter. Det är dock oklart vem som ska bygga och bli hyresvärd.
Alldeles intill längs samma gata bakom kyrkan i Norrfjärden finns församlingen med expedition i ett hus och församlingshem i ett annat. Båda husens övervåningar står tomma och oanvända och kan i framtiden komma att bli lägenheter de också.
– Inga beslut är fattade, men alla församlingar har fått i uppdrag att se över sin ekonomi och sina fastigheter och vi har ansökt om en förändring av detaljplanen för att eventuellt kunna bygga bostäder framöver, säger kyrkoherde Miriam Eriksson.
Hon säger att kyrkan givetvis vill förvalta fastigheter och pengar på bästa sätt för församlingen.
– Och många av församlingsmedlemmarna är ju äldre och får de inget boende i byn kanske de flyttar in till stan, så det är ännu ett argument för att fundera på ombyggnation, säger kyrkoherden, men poängterar på nytt att inga beslut är fattade än.