23 miljoner kronor ska sparas på skolan under innevarande år. Tjänster dras in och resurser justeras. En av besparingarna består i att naturskolan i kommunen dras in och att biolabbet på Porsnässkolan avvecklas. På det sättet sparas 637 000 kronor enligt barn- och utbildningsnämndens internbudget.
– Det är en smått unik verksamhet vi har där elever får lära om naturen i naturen. De får känna, lukta och lyssna och uppleva biologi på ett handfast sätt. Det blir en levande undervisning som eleverna kommer ihåg, säger Stefan Bergmark, som höll sin sista lektion i biolabbet på torsdagen.
I elva år har han jobbat i verksamheten som snart är ett minne blott.
– Det har investerats mycket i det här, främst genom stipendier men även från kommunens sida. När Porsnässkolan byggdes om för några år sedan flyttades labbet och moderniserades. Nu känns det ganska bortkastat, säger Stefan Bergmark.
Han kan inte se hur avvecklingen av labbet skulle innebära några större besparingar.
– Läggs det ner nu blir det svårt att bygga upp igen. Det känns som att allt faller pladask.
I biolabbet hålls fiskar, amfibier, reptiler och leddjur som exempelvis insekter. Man tar emot studiebesök främst från kommunens mellanstadieelever (åk. 4–6) Utöver det har Porsnässkolans högstadieelever möjlighet till elevens val där.
– En del djur kommer att flyttas till Hortlax, där de ska tas omhand av en lärare som jobbat mycket med biolabbet. Sedan hoppas jag att vissa djur kan få flytta in på Grans men det vet jag inte än. Några kanske måste säljas. Det är verkligen vemodigt, säger Stefan Bergmark, som när naturskolan stängs förmodligen kommer att återgå till en tjänst som vanlig NO-lärare.
Några som trivdes bland smådjur och fiskar var elever från årskurs fyra i Porsnäs som fick hålla i ormar och ödlor, lyssna till en kackerlackas väsande, känna på sköldpaddans skal och se det ömsade skinnet från en fågelspindel.
– Fågelspindeln ömsar hela skalet. Den byter ut i princip allt, säger Stefan Bergmark och pekar på de små hålen vid benfästena där spindeln drar ur sina "nya" ben.
I Naturskolan ingår också tekniklabb. Elin Berglund och Filippa Lindholm filade för dagen på en pappersraket som med små justeringar flög en god bit över skolgården med hjälp av lufttryck.
– Det är fantastiskt att se elevernas reaktioner när de modifierat sin raket och får se den flyga dubbelt så långt, säger Stefan Eriksson, lärare.