Hösten 2015 sattes 48 sikar, märkta med radiosändare, ut i Alterälven i ett projekt om kustmynnande vattendrag. Meningen var att kartlägga sikens vandring från hav till lekplatser älven i syfte att förbättra fiskens fortplantningsmöjligheter och stärka sikbeståndet.
Att pejla sikar fungerar på samma sätt som när en hund pejlas och radiosignaler fångas upp av en mottagare. Syftet med kartläggningen är att se hur långt upp i vattensystemet fisken vandrar för att leka, hur lekplatserna ser ut och om de behöver åtgärdas.
Sändarna sattes fast i ryggfenan på fisken för att störa så lite som möjligt. Via en undervattenskamera har man kunnat se när fisken vandrar uppåt och med hjälp av pejlutrustningen har man kunnat lokalisera var fiskarna befinner sig. Batterierna i sändarna har fungerat under tre månader.
I oktober 2016 vidtogs åtgärder i Alterälven nedanför kyrkan i Norrfjärden. 300 kubikmeter sten lades ut i forsen för att fallhöjden skulle bli lägre.
Pejlingen hade visat att sikarna inte klarade att ta sig över den tvära forsen.
Under innevarande år har ytterligare 50-talet sikar försetts med sändare och skickats ut i älven. Av dessa har man kunnat konstatera att åtminstone en har simmat förbi forsen i Norrfjärden.
– Åtgärden där var lyckosam. Innan åtgärden var det i princip omöjligt för fiskar att ta sig förbi där, säger Stefan Stridsman, från fiskutredningsgruppen på länsstyrelsen.
Förutom att följa sikarnas vandringsvägar har man även gjort rompumpningar och romtäthetsmätningar för att identifiera ytor där siken uppehåller sig för lek.
Stefan Stridsman förklarar att för att rommen ska överleva och resultera i fler sikar, krävs av bottenförhållandena är gynnsamma.
– Utifrån den kunskap vi samlat in de senaste åren kommer vi att göra åtgärder på botten på vissa ställen under nästa år.
Har projektet varit lyckat?
– Vi har fått in mycket information om sikens vandring och lekområden. Vi har även lärt oss om/hur de kan passera vandringshinder och kunnat konstatera att åtgärden i Norrfjärden blev lyckad och att fisk nu kan gå förbi.
Då det gäller en fisktrappa i Nybyn säger Stefan Stridsman att en fungerande passage där, kan leda till att fisk kan vandra ända upp mot Älvsbyn.
– Blir det mer fisk och därmed större konkurrens kan fiskar vandra långt för att leka och om vandringshindrena undanröjs så kan de gå högt upp i systemet.