Siken vandrar längre

Tidigare var det stopp för siken i Alterälven vid kyrkan i Norrfjärden, men nu har radiomärkta sikar vandrat längre än så. Dock bara några hundra meter uppströms.

Vandringshindret är borttaget, men hittills har bara siken vandrat några hundra meter uppströms. (Arkivbild)

Vandringshindret är borttaget, men hittills har bara siken vandrat några hundra meter uppströms. (Arkivbild)

Foto: Fiskeutredningsgruppen

Norrfjärden2018-12-23 05:00

– Vandringshindret har medfört att siken inte kunnat passera platsen sedan 70-talet, så alla sikar som finns i älven i dag är födda nedströms platsen. Det kan därför ta ett par generationer innan siken återkoloniserar områdena längre upp, säger Andreas Broman, fiskebiolog på länsstyrelsen.

Hösten 2015 sattes 48 sikar märkta med radiosändare ut i Alterälven i ett projekt om kustmynnande vattendrag. Meningen var att kartlägga sikens vandring från hav till lekplatser i älven i syfte att förbättra fiskens fortplantningsmöjligheter och stärka sikbeståndet.

Men pejlingen av de märkta sikarna visade att de inte klarade vandringshindret vid kyrkan i Norrfjärden. I oktober 2016 vidtogs åtgärder. 300 kubikmeter sten lades ut i forsen för att fallhöjden skulle bli lägre. Och det gav resultat.

– Nu har vi pejlat sik som vandrat förbi, men bara några hundra meter uppströms.

Projektet är nu avslutat, men arbetet med siken är inte slut för det.

- Även om vi har fått svar på flera av våra ursprungliga frågeställningar, så uppstår nästan alltid lika många nya när man arbetar med sådana här studier. Vi har därför knutit till oss en examensarbetare vid Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå som under hösten 2018 har gjort en detaljstudie av bottensubstrat, vegetation och vattenströmningen på ett av lekområdena som vi med hjälp av radiosändarna lyckades identifiera i Alterälven.

- Nästa steg är att koppla ihop data med bottenpumpningar av sikens ägg. Det blir mycket spännande att se resultatet, säger Andreas Broman.

Projekten har finansierats av Havs- och Vattenmyndigheten och EU-programmet Interreg Nord. Områden som har ingått är Alterälven (Piteå kommun), Råneälven (Luleå kommun) och Torneälven (Haparanda och Övertorneå kommuner). projektet har utförts i samarbete med finska myndigheter och forskare som gjort liknande studier i Finland.

– Samarbetet med Finland har bland annat resulterat i att vi har kunnat testa en för Sverige helt ny metod för att identifiera var siken lägger sina ägg genom att pumpa upp ägg från botten med en speciellt framtagen bottenpump. Det har visat sig vara en mycket effektiv metod att identifiera lekområden, framför allt i mindre älvar som Alterälven, säger Andreas Broman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om