”Se maten som en investering i dig själv”

De superenkla bananplättarna har blivit ombloggade och instagrammade favoriter och har sitt ursprung i paleokost. För Åsa Söderberg handlar sättet att äta om hälsa och ren ursprungsmat. I dagarna släpps hennes bok ”Paleo – naturlig mat och livsstil”.

Foto:

Norrfjärden2013-09-07 06:00

Här i Sverige är paleokostens mest kända förespråkare dansprofilen och hälsobloggaren Annika Sjöö, samt idrottsmannen och ”Den nakna hälsan”-skribenten Jonas Colting.

Paleo har stått i rampljuset på senaste tiden med enkla recept som bananplättar (gjorda av ägg, banan, kanel och stekta i kokosolja), och som en kost som lugnar uppblåsta och oroliga magar.

– Paleo är egentligen stenålderskost och bygger på den mat som vi är designade för att äta. Naturlig och näringsrik mat med mening, som vi åt långt innan vi drabbades av alla välfärdssjukdomar. Jag gillar att det inte är en viktminskningsmetod utan att fokus ligger på att äta rent och må bra, säger Åsa Söderberg.

Utan mjölk och gluten

Basen i kosthållningen är kött, fisk, kyckling, skaldjur, ägg, rotfrukter, grönsaker, frukt, bär nötter, frön och naturliga fetter.

Det som utesluts ur kostcirkeln är hel- och halvfabrikat, tillsatser, spannmål, mejeriprodukter och socker.

Därför passar paleo för den som inte tål laktos, mjölkprotein eller gluten.

– Kosten passar alla, är inflammationshämmande och programmerar om kroppen till den ursprungliga hormonella balansen. Du blir pigg, frisk och stark. Egentligen handlar det om att se sin kropp som något värdefullt, inte som en slasktratt där du slänger skräp, säger Åsa.

Från Norrfjärden

Åsa Söderberg kommer från Norrfjärden, men bor nu i Stockholm där hon jobbar som personlig tränare. Hon driver den populära bloggen Fyscoachen och är lärare på en PT-utbildning.

Nu kan hon också skriva in koksboksförfattare i erfarenhetsbanken.

– Från början är jag fotbollstjej, men skadade mig och utbildade mig till sjukgymnast innan jag fick jobb på ett äldreboende i Hudiksvall.

Efter en tid valde Åsa att vidareutbilda sig till personlig tränare parallellt med jobbet.

Nu har hon jobbat på anläggningen Master training i tre år.

– Träning har alltid varit en självklar del i mitt liv. Mitt jobb har gjort mig medveten om och intresserad av hur mat, hälsa, prestation och välmående hänger ihop. Att coacha andra till ett friskare liv är min stora drivkraft. Även om vi erbjuder kostrådgivning på anläggningen så vill de flesta kunder ändå prata om kost och få råd och tips.

Märker inte

Hennes egen ingång till paleo började med LCHF.

– Jag mådde egentligen bra av det, men är känslig för laktos och försökte undvika mejeriprodukter. Med paleo hittade jag rätt och även om jag inte håller det till hundra procent så ligger den kosthållningen som grund. Många tror att det blir enformigt men lägger man manken till så blir det hur bra som helst. Om jag bjuder hem folk på mat och inte uttrycker att det är paleo så brukar de inte reagera, mer än att de tycker att det är god mat.

Enkelhet i matlagningen är något som Åsa prioriterar.

– Det är verkligen enkelt, det går snabbt i vardagen och är svårt att misslyckas.

Blir du aldrig sugen på att bara strunta i det?

– För mig är det ett enkelt val, det är ingen uppoffring och jag mår så bra. Jag tränar mycket och presterar bättre, orkar mer och har snabbare återhämtning. Dessutom är mitt sötsug borta, jag har lugnare mage och är inte förkyld lika ofta. Jag är piggare och orkar fokusera längre. Det låter väldigt fint, men jag känner verkligen att det är så och märker direkt när jag slarvar.

Är det dyrt?

– Kanske, speciellt om du köper närodlat, gräsbetat och ekologiskt men hälsan gör det värt det, Å andra sidan köper jag inget ”skräp” heller. Se maten som en investering i dig själv och din hälsa. Vad kan vara värt mer?

Från USA

När Åsa började med kosthållningen fanns lite information och inspiration på svenska.

– Jag läste amerikanska böcker och bloggar och sparade ner recept, men allt byggde på deras måttenheter och många ingredienser var svåra att hitta, om de överhuvudtaget fanns att få tag på i Sverige.

Åsa experimenterade i köket och så småningom växte idén om att göra en egen kokbok fram. Hon fick napp direkt hos hälsoinriktade förlaget Optimal.

Så nu finns hennes bok, fylld med 86 recept på frukostar, luncher, middagar och mellanmål.

Boken har också en faktadel, en träningsdel och en trettio dagar lång utmaning.

– Träningsdelen var självklar. Det är ju mitt största intresse och även det det handlar om det ursprungliga, hur kroppen är gjord för rörelse och hur vi alltid har rört oss.

Åsa Söderberg

Ålder: 28 år.

Familj: Sambon Mattias Näsström, paret väntar sitt första barn.

Gör: Leg sjukgymnast, kostrådgivare personlig tränare, PT-lärare, kokboksförfattare. Driver fyscoachen.se.

Intressen: Träning (springa, crossfit, funktionell stryketräning – är intresserad av det mesta), mat, golf, gå på restaurang, umgås.

Favoritmat: Allt är gott, men kanske en köttbit med ugnsbakad sötpotatis, guacemole och salsa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om