För många som fiskat kräftor i Alterälven gav årets fångst upphov till besvikelse. Många fick bara några enstaka kräftor och för andra lämnade storleken i övrigt mycket övrigt att önska.
– Det har varit en dålig fångst och många säger att de fått lite. Vi har inte fått hela statistiken ännu men min känsla är att det varit mycket små kräftor och att många har fått slängas tillbaka, säger Stig Andersson, ordförande i Porsnäs-Håkansö byasamfällighetsförening.
Norrfjärdens fiskevårdsförening har sedan 2017 fört statistik över hur många kräftor som fångats under fisket i den nedre delen av Alterälven, mellan Pålmarksträsket och mynningen. Årets resultat är nedslående.
– Det har varit mindre än någonsin i år både vad gäller antal och storlek. Vi räknar 30 procent färre i år jämfört med 2021. Vi har sett en nedåtgående spiral sedan 2019 och detta är den sämsta fångsten sedan vi började föra statistik. Vi kan bara tänka oss att det antingen beror på tjuvfiske eller kräftpest, säger Frank Sjöström, ordförande för Norrfjärdens fiskevårdsförening.
Nu finns oro hos både Stig Andersson och Frank Sjöström för att det kan vara kräftpest som ligger bakom.
– Det kan finnas naturliga orsaker, men det är klart att man funderar vad det beror på, speciellt då vi vet att det finns kräftpest i Skellefteå, säger Stig Andersson.
Samtidigt har inga döda kräftor observerats, vilket brukar vara ett tecken på att kräftpesten slagit till.
– Vi har inte sett några döda kräftor. Det är klart att vi är oroliga för att kräftpesten ska komma till Alterälven. Jag har kontaktat Länsstyrelsen och vi skulle gärna vilja att de utreder detta. Om de konstaterar att det inte är kräftpest så måste vi börja undersöka om det förekommer tjuvfiske, säger Frank Sjöström.
Kräftpesten sprids lätt när utrustning som kommit i kontakt med pesten används i andra vattendrag. Trots riskerna bestämde sig Porsnäs-Håkansö byasamfällighetsförening och Norrfjärdens Fiskevårdsförening att genomföra årets fiske.
– Vi har gjort allt som står i vår makt för att undersöka och informera, men tyvärr finns det folk som inte bryr sig. Jag hoppas att Länsstyrelsen hör av sig och att de också djupdyker i detta. Om vi kan utesluta kräftpest är det något annat som händer och då måste vi undersöka vad det kan vara, säger Frank Sjöström.