Turerna kring fuktproblemen i Porsnässkolan har varit många. I augusti skrev Piteå-Tidningen att det konstaterats förtvålning i skolans golv. (Förtvålning innebär i det här fallet att limmet mellan golvmattan och plattan har börjat lösas upp). NO-salarna inklusive administrativa lokaler, mellanstadiedelen inklusive biblioteket samt högstadiedelen behöver renoveras.
Tanken var att renoveringen skulle ske i omgångar.
– Planeringen är att mellanstadiedelen kommer att prioriteras och genomföras med etappindelning. Etapperna kommer att överlappa varandra. I dagsläget bedömer vi att alla arbeten kommer att vara färdigställda inför höstterminens start 2023, sade Kerstin Albertsson Bränn, avdelningschef för fastigheter på kommunen, då.
Meningen var eleverna skulle vara kvar i delar av skolan och att renoveringen skulle pågå parallellt. Så blir det inte.
Under måndagen skickades ett brev ut till vårdnadshavare för eleverna i Porsnässkolan. "Nu har vi fått vissa resultat från undersökningarna, och det har visat sig att det är omöjligt att vidmakthålla en god ventilation i samband med ombyggnation av de delar av skolan där verksamhet skulle vara igång enligt vår tidigare plan med etappindelning. Konsekvensen är att etappindelning är utesluten, vilket innebär att hemklassrummen för både mellanstadiet och högstadiet måste tomställas. Vi planerar därför för ersättningslokaler för samtliga elever i nuläget."
Eftersom fler klassrum behöver iordningställas och leveransen av ersättningslokaler (moduler) är försenad har man senarelagt flytten till ersättningslokaler till mitten/slutet av december.
Vad innebär det?
– Som det ser ut i nuläget hoppas vi ha det löst då men exakt hur lösningen ser ut vet vi inte. Vi får ha ett öppet sinne men vi behöver ha klart med ersättningslokaler för alla elever innan vi kan komma igång med den renoveringen, säger Kerstin Albertsson Bränn.
Många personer som vistas i lokalerna har vittnat om hur de upplevt besvär med luftvägar, eksem och huvudvärk.
Hur farligt är det att vistas där?
– Vi har varit i kontakt med en överläkare på arbetsmedicin vid Umeå universitetssjukhus och diskuterat risken med att befinna sig i inomhusmiljön. Visst är det så att man kan få symptom och må dåligt av det men det ska inte finnas risk för sjukdom eller bestående men.