Rekordresultat för husdjursgrossisten i Norrfjärden

Många har skaffat husdjur under pandemin och företag som riktar sig till djurägare frodas. Foder- och tillbehörsgrossisten Trixie i Norrfjärden ökade sin omsättning med 30 procent och gör rekordresultat. "Vi har haft tur", säger vd Maria Lundberg.

Husdjursgrossisten Trixie gör rekordresultat under pandemin. Vd Maria Lund

Husdjursgrossisten Trixie gör rekordresultat under pandemin. Vd Maria Lund

Foto: Simon Olofsson

Norrfjärden2021-10-30 09:00

Den lavinartade ökningen av husdjur under pandemiåret har gett kraftig medvind till företag som riktar sig mot djurägare. Den Norrfjärdensbaserade grossisten Trixie gjorde rekordresultat under 2020 och överträffade även snittet i branschen. Omsättningen under året landade på strax över 200 miljoner kronor, en ökning med 30 procent jämfört med 2019.

– Det har gått väldigt bra. Vi har haft turen att befinna oss i en bransch som gynnats av pandemin. Många har skaffat husdjur och efterfrågan har därför ökat, säger vd:n Maria Lundberg.

Trixie har i dag totalt 48 anställda, varav 39 jobbar på plats i Norrfjärden. Företaget har 40 år på nacken och startades av Maria Lundbergs föräldrar i Sjulsmark och gick länge under namnet Petfood. Sammanslagningen med tyska Trixie 2016 visade sig bli en fullträff och Maria Lundberg säger att den tyska delägaren varit en stor del av årets succérecept.

– Trixie i Tyskland är Europas bästa leverantör och att ha dem i ryggen har hjälpt oss otroligt mycket. Trots flera problem i de globala fraktkedjorna så har vi kunnat få leveranser varje vecka. Liksom många andra har vi också stått på tvärsen i Suez-kanalen, men att då ha en leverantör som varje vecka tillhandahåller 2-3 lastbilar med varor är ovärderligt.

Många företag drog också tillbaka sina säljare och slutade med fysiska kundbesök. Maria Lundberg berättar att man på Trixie tänkte tvärtom, vilket är ytterligare en faktor som gynnat företaget.

– Vi har Sveriges största säljkår med flest säljare ute på fältet. Många företag drog ner på detta under pandemin, men det gjorde inte vi. Våra säljare fortsatte att besöka kunderna och har funnits där för dem i den mån restriktionerna tillåtit. Många butiksägare har varit förtvivlade över situationen med pandemin och vi har försökt vara ett stöd och hjälpa.

De goda resultaten kommer efter flera års stålbad och ekonomisk kamp. Stora branschförändringar och ett avbrutet avtal med en av marknadens jättar höll nära nog på att knäcka företaget under tidigt 2010-tal.

– Branschen förändrades kraftigt under åren kring 2010. Utländska aktörer kom in i Sverige och det bildades nya centrallager söderut. Många företag började köpa in egna lager och vi satt ensamma här uppe i norr. Vi hade också tappat ett viktigt avtal med Royal Canin som vi hade samarbetat med i 18 år. Det var otroligt tuffa år för oss, säger Maria Lundberg.

Sammanslagningen med Trixie gav nya ekonomiska muskler och en trygg partner i ryggen. Den tyska partnern omsätter årligen över tre miljarder kronor och äger stora delar av den europeiska djurproduktsmarknaden. Företaget huserar i norra Tyskland och Maria Lundberg säger att detta gjort att företaget ser läget i Norrfjärden som en tillgång.

– För dem är det inte konstigt att vi är baserade på en mindre ort. De ser styrkan i lojalitet och arbetskraft som stannar kvar, säger hon.

Maria Lundberg lyfter själv fram den lokala förankringen som en tillgång. Trots att höga fraktkostnader just nu gör norra Sverige till en kostsam historia för en stor grossist ser hon framtiden an från företagets lokaler i Norrfjärden.

– Vi har folk som jobbat här i 20 år. Min syster jobbar här. Jag skulle aldrig någonsin flytta företaget för att tjäna någon extra krona. Det är här vi ska vara.

Trixie Sverige AB

Familjeföretag som startades 1981 i Sjulsmark av Stig-Arne och Ingegerd Westin.

Grossist med inriktning på djurfoder och husdjurstillbehör.

Började som en bisyssla på sidan av Ica-butiker i Sjulsmark och Kalix.

Flyttade till Norrfjärden 1991.

Drivs av dottern Maria Lundberg sedan 2010.

Gick samman med tyska Trixie 2016.

48 anställda, varav 39 i Norrfjärden.

Har 800 butiker och återförsäljare som återkommande kunder.

Omsatte 204,5 miljoner kronor under 2020.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!