Det är full rulle hemma hos Andreas Schleiss i Kopparnäs. Med stöd från Länsstyrelsen och Europeiska Jordbruksfonden investerar biodlaren nu i en ny produktionslokal hemma på gården. När den står klar kommer byggnaden att inrymma kontor, gårdsbutik och hela produktionskedjan för framställningen av honung.
– Det här är precis det jag behöver. Det här kommer att bli hjärtat i företaget och jag hoppas att vi ska kunna flytta in på några veckor, säger Andreas Schleiss.
Sedan starten av företaget Bee at work har Andreas Schleiss utvecklat verksamheten. Utöver att hyra ut bikupor till lokala företag producerar han nu också honung för gårdsförsäljning. I en ny satsning för året kan privatpersoner nu köpa in sig i en bikupa, där de får del av honungsproduktionen. Utöver detta har Andreas Schleiss nu också investerat i en pollineringsvagn som kan hyras ut till lokala lantbrukare.
– Det är vanligt i södra Sverige där de har stora odlingar, exempelvis äppelodlingar eller rapsodlingar. Det är också stort i USA. Tanken är att kunna åka ut med vagnen och sedan lämna den där under någon vecka. Förhoppningsvis ska den då vara full med honung.
Andreas Schleiss är ursprungligen från Schweiz och flyttade med sin sambo till Piteå efter att ha turistat i Sverige. Intresset för biodling har växt fram under lång tid och för elva år sedan köpte han sitt första bisamhälle. Därifrån har intresset eskalerat.
– Sambon godkände att jag fick ha max två samhällen. Nu har jag 60 och vi ska växa till 150. Min sambo blev nog lite intvingad i det här, skrattar Andreas Schleiss.
Allt eftersom intresset växte föddes också tanken på att bilda ett företag med fokus på biodling och lokal honungsproduktion. Andreas Schleiss fattade mod och under våren 2020 startade han sitt företag med fokus på att hyra ut bikupor till lokala företag. Då bröt coronapandemin ut i Europa. Andreas Schleiss säger att starten blev tuff.
– Det var en svår tid att börja. Jag erbjuder bikupor till företag. Det är en produkt där man måste träffa sina kunder och berätta om vad man gör. Många företag var också väldigt försiktiga med investeringar eftersom osäkerheten var så stor. Det var inte någon bra tajming att dra igång, säger han, men pekar samtidigt på att pandemin skapat positiva effekter på lokal handel.
– Många börjat handla mer lokalt. Det är stor efterfrågan och det syns på initiativ som REKO-ring. Förra året sålde vi slut på honung i december och då är det åtta månader till nästa skörd. Så det finns en marknad, säger han.
Både Andreas Schleiss och hans sambo arbetar heltid på vanliga jobb. Biodlingen sköter de på sidan av arbetet.
– Under skördetid är det otroligt mycket jobb att kombinera jobb med biodlingen. Det blir inte så mycket sömn om man säger så, säger Andreas Schleiss.
Nu står sommaren och skördesäsongen för dörren, en både hoppfull och osäker tid för en lantbrukare. Andreas Schleiss hymlar inte med att han ibland är orolig, men säger också att han alltid kan falla tillbaka på sin passion och intresse för biodling.
– Det är klart att man tvivlar ibland. Jag lånar mycket pengar för att investera. Priserna går upp, vi kanske går in i en lågkonjunktur. Men jag har fortfarande mitt jobb. I värsta fall kan jag säga att jag bara har en väldigt dyr hobby, skrattar han.