I höstas flyttade de sista eleverna på Porsnässkolan ut i moduler för att komma undan den dåliga inomhusmiljön. Kvar blev några lärare som plågades av irriterad hy, huvudvärk, nästäppa och rinnande ögon.
I september slog skyddsombudet larm. I en skrivelse till Arbetsmiljöverket undrade skyddsombudet Sofi Mark om det gick att stänga lokalerna. Nu ser det ut att bli så. Enligt Anton Li Nilsson lämnar de kvarvarande lärarna de utdömda lokalerna nästa vecka.
Men vad som kommer hända med Porsnässkolan är högst oklart. I april 2023 tändes hoppet om en ny skola när barn- och utbildningsnämnden och fastighets- och servicenämnden i ett gemensamt pressmeddelande gick ut med förslaget att bygga en ny skola med start 2025 och färdigställande 2027.
Av det förslaget blev det dock inget. Kommunfullmäktige beviljade inte några pengar för ett nybygge. Inte heller när investeringarna för 2025 klubbades under våren fanns en ny Porsnässkola med. Det innebär att det inte finns några beslutade framtidsplaner för Norrfjärdens mellan- och högstadium.
Anton Li Nilsson förklarar att kommunen skjuter en stor investeringspuckel framför sig gällande skolorna där Norrfjärden, Rosvik och Bergsviken lyfts fram som skolor med stora behov.
Är Porsnässkolan högst prioriterad av de tre?
– Jag vill inte föregripa nämndens arbete. Vi ser verksamhetens behov och gör vad vi kan för att prioritera, säger han.
När bygget av en ny Porsnässkola kan komma igång är alltså oklart. Tidigast under 2026 kan något hända och då handlar det troligen inte om att sätta spaden i jorden utan mer om att politiken tar någon form av beslut.
– I vår ska barn- och utbildningsnämnden besluta om sin prioritering och därefter ska kommunfullmäktige besluta om vilka pengar som ska skjutas till. Det beslutet tas i juni. Sedan beror det på hur en eventuell plan ser ut.
Vad tänker du om att lärare och elever mått dåligt i Porsnässkolan?
– Jag är glad att det från och med nästa vecka inte ska vara någon verksamhet i de utdömda lokalerna. Vi behöver ha en arbetsmiljö som fungerar och det har vi löst med moduler, säger Anton Li Nilsson.