Nya fuktskador ställer till problem

Än en gång ställer det platta taket till problem vid Pornässkolan och biblioteket i Norrfjärden. Nya fuktskador och bakteriell påväxt har hittats, men än vet man inte omfattningen.

Ett av två klassrum ska undersökas under lovet nästa vecka. Vatten har kommit in i ett av dem. Patrik Bergkvist, fastighetsförvaltningen och rektor Linda Andersson.

Ett av två klassrum ska undersökas under lovet nästa vecka. Vatten har kommit in i ett av dem. Patrik Bergkvist, fastighetsförvaltningen och rektor Linda Andersson.

Foto: Annika Lahti

Norrfjärden2019-10-23 10:37

Biblioteket och Porsnässkolan i Norrfjärden sitter ihop och båda är hårt drabbat av vattenskador och mögel. Lokalerna, som är byggda i början av 1970-talet är lite av ett sorgebarn. Många lappningar och lagningar har gjorts under åren.

Under 2016 var biblioteket stängt under totalt sju månader för reparation. Då bröts innertaket upp och mögel påträffades.

För två år sedan fick biblioteket nytt golv.

Porsnässkolan har också haft problem. Bland annat har elevhälsans lokaler varit drabbade då fukt kommit in utifrån från en gammal vattenskada. 

Nu har nya problem dykt upp. 

– Det är frustrerande, säger rektor Linda Andersson.

Indikationer på att något var fel kom från biblioteket där personal slog larm om problem i våras. Personal visade symptom som man misstänkte kunde bero på inomhusmiljön.

– Eftersom man skulle undersöka biblioteket ville vi att man också skulle titta på två klassrum och ett kontor, säger rektorn.

Ett klassrum i närheten har tidigare fått nya väggar och nytt golv på grund av fuktskador.

– Vi ville se att allt var bra i det klassrummet och eftersom det droppat vatten i ett annat klassrum ville vi undersöka miljön närmare.

Nu är delar av innertaket bortrivet. Bitar av golvet är bortskuret för att kunna undersöka närmare.

Patrik Bergkvist, vid Piteå kommuns fastighetsförvaltning, är den som har kontakt med skolan om problemen.

– Under lovet nästa vecka ska vi titta mer på klassrummen och biblioteket. Verksamheten måste fungera så vi ska försöka få mycket gjort under veckan.

I nuläget vet ingen omfattningen av skadorna och hur länge det kan ta att åtgärda dem. Men klart är att det återigen är den bristande takkonstruktionen som orsakat fuktskador.

– Platta tak brukar ge problem. Under vårvintern är det mest problematiskt då det kan frysa i avrinningen vilket gör att vattnet åker någon annan väg och kommer in huset, säger Patrik Bergkvist.

Bakteriell påväxt har hittats men än är det för tidigt att säga om det är mögel.

– Till veckan ska vi ta reda på vad det är, säger Bergkvist.

Under reparationerna av biblioteket kommer det förmodligen att vara stängt.

– Det är tråkigt, men det måste åtgärdas, säger Micael Jonsson, avdelningschef vid kultur, park och fritid.

Linda Andersson är nöjd över att problemen tas på allvar.

– Det känns bra och nu vill vi veta mer om omfattningen.

En bit av taket i ett klassrum har rivits bort för att undersöka storleken på skadan där det droppat in vatten.
En bit av taket i ett klassrum har rivits bort för att undersöka storleken på skadan där det droppat in vatten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!