Ny älgolycka vid viltövergången

Torsdagskvällens älgolycka på E4 vid Ladrike är den senaste av en lång rad viltolyckor på sträckan. Men det finns inga planer på att stänga viltpassagen. Däremot ska hastigheten sänkas.

I torsdags inträffade ännu en älgolycka på E4 vid Ladrike där viltövergången ligger. Av allt att döma blir övergången kvar, men hastigheten ska sänkas till 70. Något beslut om att installera fartkamera finns inte. (Arkivbild)

I torsdags inträffade ännu en älgolycka på E4 vid Ladrike där viltövergången ligger. Av allt att döma blir övergången kvar, men hastigheten ska sänkas till 70. Något beslut om att installera fartkamera finns inte. (Arkivbild)

Foto: Jan Westerberg

Norrfjärden2020-10-25 07:00

 Den 4,6 kilometer långa sträckan mellan Kopparnäs och Harrbäcken, som är svårt olycksdrabbad, blev utan viltstängsel då vägen 2015 blev mötesseparerad. Efter flera års fördröjning och ett flertal viltolyckor är arbetet med att sätta upp viltstängsel vid Harrbäcken i full gång. Arbetet ska vara klart i slutet av november.

Men inte längs hela sträckan. En 130 meter lång viltpassage vid Ladrike och söderut lämnas utan stängsel. Detta eftersom det anses vara en naturlig viltövergång.
Problemet är det är just där som en lång rad viltolyckor, ibland med dödlig utgång, har inträffat de senaste åren. I början av september inträffade en älgolycka och på torsdagskvällen var det dags för nästa. Inga personer skadades, men minst tre bilar körde på älgen i mörkret.

Flera röster har höjts för att stänga viltövergången, bland annat har Lars Lundman, tidigare viltansvarig vid Norrbottenspolisen och tillika lokal jägare, reagerat.
– Det är förenat med livsfara inte bara för den som krockar utan även för de jägare som kallas ut för att spåra och/eller avliva skadade djur. Jaktlagen är helt emot viltpassagen och vi har försökt föra en dialog med länsstyrelsen och Trafikverket. 
Men på Trafikverket är det nobben.
– Viltet måste kunna passera vägen även efter att vi sätter upp viltstängsel. Vi har sett att detta är ett naturligt stråk. Vi har också sett en möjlighet att få till en säker passage, säger Frida Gustafsson på Trafikverket.

Själva viltstängslet på den övriga sträckan är efterlängtad. Inte minst med tanke på att vägar med mitträcke anse vara extra problematiskt om det inte finns viltstängsel. Detta eftersom mitträcken hindrar djuren att ta sig över vägen och därmed ökar risken att djuren stressas och vistas onödigt länge på vägbanan.
Men just vid viltpassagen ska det inte finnas något mitträcke.

Så vad kan göras åt alla viltolyckor?
– projektet beräknas vara klart i slutet av november och i samband med det så sänks hastigheten till 70 km/h, säger Simon Koskenniemi, som leder projektet för Trafikverket.
Men varför inte fartkameror?
– Det finns förslag på det, men jag vet inte om eller när det kan bli aktuellt.
Ett annat förslag har varit en viltbro, men Trafikverket har inte hittat någon lämplig plats för det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!