– Vi är ensamma i världen med vår teknik där vi gör borrhål i masugnar som ska renoveras, säger Mikael Lindgren, vd och ägare av Norrfjärdens brunnsborrningar.
Företaget har arbetat med att tömma masugnar på stål sedan 2006 och verksamheten har hela tiden växt.
– Vi har varit i Kanada, Holland, Italien och Indien. I slutet av juli åker vi till ett stålverk i Brasilien och i höst blir det Indien igen, säger Lindgren.
Han förklarar hur det hela började.
– Järnverken har kontakt med varandra. Efter att vi borrat hål för en tappning i SSAB:s masugn blev vi kontaktade av ett holländskt bolag. De gav oss uppdrag att borra hål i deras masugn. När vi var där träffade vi en kanadensisk stålproducent. Det ledde till att vi fick flyga in utrustning dit för att göra samma jobb, säger han.
Besöket i Holland gav mer.
–Vi träffade en konsult som åker runt världen och håller föredrag för stålproducenter och som informerat om att vi finns, säger Mikael Lindgren.
Att tömma masugnar är en riskfylld process. Tidigare utfördes jobbet genom att personal skar hål i ugnen med skärbrännare. Arbetet skedde enbart på några meters avstånd.
Norrfjärdenföretagets teknik bygger på att man placerar en borrigg på säkert avstånd från masugnen.
– Därifrån borrar vi hål rakt in i smältan. I processen smälts borrutrustningen och stålet rinner ut i en stor bassäng. Vi har tömt ugnar där det runnit ut 700 ton stål. Det normala är att det rinner ut 150–200 ton, säger Lindgren.
Nu har han packat tre ton med borrutrustning i trälådor som flygs till Brasilien. Med all säkerhetsutbildning genomförs uppdraget på sex-sju dagar, enbart arbetet med att tömma masugnen tar tre timmar.
Norrfjärdens brunnsborrningar bildades 1947 i Lakafors av Karl-Erik Viklund som gick bort 1989. Från början gick verksamheten ut på att borra vattenbrunnar. 1990 kom bergvärmen in i bilden
– I dag är det vår största nisch där vi bland annat borrat för bergvämen i nya Kust hotell. Vi gör borrningarna, sedan samarbetar vi med bland annat Ivab, Lillpite rör och Piteå rörservice som drar in bergvärmen, säger Lindgren.
Sedan 2010 har han investerat nära åtta miljoner kronor i borrrutrustningar, kompressorer och nya bilar.
Företaget borrar fortfarande brunnar, men gör också filterbrunnar för bland annat kommuner.
– Och vi har mycket entreprenadborrningar för Peab och Vattenfall, säger Lindgren.
Orderläget är gott.
– Vi har hög beläggning ända in i oktober. Bergvärmen står för en stor del av det.