Norrfjärdens IF 100-årsjubilerande förening

Flera föreningar upplever en kris i form av minskat medlemsdeltagande och allt större svårigheter att rekrytera personer till styrelse- och ledaruppdrag. Detta har i en del fall lett till sammanslagning eller nedläggning. En förening som överlevt är Norrfjärdens idrottsförening, som fyller 100 år.

Norrfjärdens IF:s första A-lag i fotboll. Främre raden: Bertil Jonsson, Josef Lundman och Karl Lundman. Andra raden: Torsten Carlsson, Erik Larsson, Hugo Lundman. Överst från vänster: Sigvard Holmdahl, Leo Sandberg, Simon Nyström, Hjalmar Andersson, Martin Marklund, Martin Carlsson, Valdemar Larsson (lagledare).

Norrfjärdens IF:s första A-lag i fotboll. Främre raden: Bertil Jonsson, Josef Lundman och Karl Lundman. Andra raden: Torsten Carlsson, Erik Larsson, Hugo Lundman. Överst från vänster: Sigvard Holmdahl, Leo Sandberg, Simon Nyström, Hjalmar Andersson, Martin Marklund, Martin Carlsson, Valdemar Larsson (lagledare).

Foto: Arkivbild

Norrfjärden2021-03-22 14:41

Inom föreningen har problemet med bristande föreningsengagemang stötts och blötts under många år och hur man skall få trenden att vända. Allt färre drivs att vara medlemmar, men vill gärna delta i verksamheten genom ett mer spontant och flexibelt engagemang.

I dag finns tre huvudsektioner verksamma inom föreningen – handboll, fotboll och skidor. 

Medlemmar i föreningen fanns tidigare även som deltagare i cykeltävlingar, terränglöpning, friidrott, bandy, tyngdlyftning och orientering. Det har även funnits badminton med i verksamheten.

Det är alltid intressant att bläddra i gamla protokollsböcker och konstatera att det inte enbart är ett resultat av djupt grävande i den egna historien utan även lyfter in samhällets utveckling och viktiga händelser utanför idrotten.

Initiativet till föreningen, som även skulle omfatta byarna omkring centrum av Porsnäs, var Runo Wikman, Elis Lundman, Rudolf Holmdahl, Gunnar Utterström och Gunnar Johansson.

Dessa herrar hade förberett bildandet genom ett idogt ideellt arbete, som resulterade i att det kallades till ett möte i Holmdahls kafé den 28 mars 1921, där det historiska beslutet togs. Med tanke på att föreningen skulle omfatta flera byar togs beslutet att döpa föreningen till Norrfjärdens idrottsförening.

Föreningen bildades i efterdyningarna efter att världen i flera år lidit av krig, härjningar av spanska sjukan och det var allmänt oroligt och krisartat.

Den första styrelsen såg till att verksamheten tog form och sedan utvecklade verksamheten, där fotbollen till en början dominerade även om många andra idrotter senare fick sin beskärda del.

De personer som en sommardag 1920 samlades i Porsnäs för att samla in pengar för att kunna köpa en fotboll drevs av ett stort engagemang som sedan ledde fram till att Norrfjärdens idrottsförening bildades den 28 mars 1921. Detta efter att ha samlats till en träff i Holmdahls kafé.

Att ordna med en fotbollsplan mötte på svårigheter eftersom odlingsmark var svår att förvärva. Föreningen lyckades få ett arrendekontrakt på mark i Lakafors som undertecknades den 8 juni 1921. Där höll föreningen till i 15 år innan det ordnades med ett hyreskontrakt i Porsnäs. På grund av planens fuktiga beskaffenhet döptes den till Råsunda. 1938 förvärvades ett nytt markområde, nuvarande Norrvallen.

Vintern 1922 växte fler sektioner fram i den nya föreningen. Föreningen deltog i ett flertal skidtävlingar i Piteåbygden.

Det är på handbollens område som föreningen fått uppleva de största framgångarna, bland annat genom distriktsmästerskap. En verksamhet som drogs igång 1964, där Tage Pettersson blev en legendarisk ledargestalt. Handbollen finns fortfarande kvar som en viktig del i verksamheten och med sporthallen som en självklar samlingsplats.

Sedan fotbollslaget växt till sig kunde föreningen notera ett flertal seriesegrar under 1930-talet och i början av 1940-talet.  Som bäst var fotbollslaget i division tre, i början av 1960-talet. Ett eget arrangemang instiftades 1937, Norrfjärdensmästerskapet.

1991 förvärvade föreningen Borgaruddens camping, som under några år var en betydande inkomstkälla för föreningen. Verksamheten på Borgarudden har numera övergått i privat ägo.

Återblick

Återblicken handlar om historier från åren som gått. Berättelserna är huvudsakligen baserade på texter ur gamla lokaltidningar där djupdykningar har gjorts bland notiser och artiklar. På Återblickssidan blandas allt slags stoff – stort och smått. Det handlar många gånger om uppföljningar kring notiser, reportage, händelser och personporträtt. Mångfalden är överväldigande och läsaren får tillfälle att förnya bekantskapen med det som hände förr.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!