Enligt Åsa Nyström, biskop för Luleå stift, fortsätter man att fira gudstjänster digitalt eller fysiskt på det sätt som är möjligt. Man ska även fortsatt ge möjlighet till dop, vigsel och begravningar inom kyrkan enligt folkhälsomyndighetens rekommendationer.
– Vid fysiska gudstjänster kommer de nya bestämmelserna att gälla max åtta personer närvarande inklusive medverkande. Därför kommer vi att sända många gudstjänster digitalt så att det går att delta hemifrån. Det är lättare att hålla ett lägre deltagarantal när det gäller dop och vigslar. Då behövs oftast bara en präst, föräldrar till barnet eller det par som ska vigas. Det är tuffare när det gäller begravningar. Då finns möjligheten att direktsända om fler vill närvara, berättar hon.
Under hela hösten har kyrkan i Norrfjärden hållits öppen. En dag i veckan har även en präst eller diakon funnits på plats och de har haft morgonbön i kyrkan. De fortsätter med gudstjänster enligt rekommendationerna.
– Istället för att sitta inne på pastorsexpeditionen bakom låsta dörrar så har vi valt att flytta ut delar av vår verksamhet in i kyrkan för att göra oss mer tillgängliga – men med ökad fysisk distans, säger kyrkoherde Mirjam Eriksson.
Hon tror att hundratusentals människor i Sverige, som är vana att gå i gudstjänst på söndagar, kommer att beröras av att deras mötesplats har begränsats. Därför försöker de att hitta andra alternativ så långt det är möjligt.
– Vi har köpt in en kokkaffepanna och två utegrillar av större modell. Hit kan man komma, slå sig ned på en bänk, dricka kaffe och värma sig vid elden. När man inte kan besöka varandra hemma kan man träffas här istället. Det kanske inte kommer att vara plusgrader och snöfritt i all evighet, men så länge det går håller vi grillarna tända, säger Mirjam Eriksson.
Församlingen vill hitta nya former för omsorg och jobbar med att ställa om sin verksamhet.
– Till exempel så sitter vår barnkörledare hemma och spelar. Barnen bjuds in i ett digitalt rum och kan vara med och sjunga.
De funderar även på utöka öppettiderna i kyrkan.
– Vi tänker att det kanske finns ett behov för dem som är i arbetslivet att få komma och bara sitta ned en stund, tända ett ljus och kanske få andas ut sin oro. Men det bygger på att kyrkorummets helgd fortsätter att respekteras, säger diakonen Maria Andersson.