Martin samlar på indianhövdingar

Martin Åkerström, 34, kan allt om Nordamerikas indianhövdingar. ”Jag såg High Chaparral på tv som liten, sedan var jag såld”, säger han.

PÄRMARKIV. Över tusen indianhövdingar trängs i Martin bokhyllor hemma i Norrfjärden.

PÄRMARKIV. Över tusen indianhövdingar trängs i Martin bokhyllor hemma i Norrfjärden.

Foto: Gunnar Westergren

NORRFJÄRDEN2017-01-25 19:30

Det är långt mellan Norrfjärden och Nordamerika, långt mellan Porsnäsvägen och präriestråken i den väldiga vilda västern.

Men det är inget hinder för att upprätthålla ett näst intill måttlöst intresse för Sitting Bull, Geronimo, Crazy Horse, Cochise och alla andra legendariska indianöverhuvuden från svunna tidsepoker.

– Jag ägnar åtskilliga timmar varenda dag åt att studera indianhövdingarnas historia, deras egenskaper och levnadsvillkor. Jag dokumenterar allt jag kommer över, säger Martin Åkerström och visar med handen mot flera hyllmeter av sprängfyllda välsorterade pärmar i tvårumslägenheten i Norrfjärden.

– Det är en rejäl samling. Just nu har jag dokumentation om exakt 1 007 indianledare. Men det kommer att bli fler, understryker han.

Allting började när Martin Åkerström, född 1982, hade passerat åldern för barnlek med små plastcowboys och indiankrigare, och tv repriserade den exceptionellt populära westernserien High Chaparral.

Hårdingar som Big John, Buck och Manolito dominerade avsnitten, unge Martin satt klistrad framför rutan med tefatsögon. I tv-serien medverkade även indianer, exponerade som blodtörstiga, vilda och krigiska.

Det var just dessa folkslag och dess hövdingar som kom att fånga det största intresset hos pojken från Norrfjärden.

– Jag och min kompis Anders började att samla på bilder, texter och information. Vi samlade och sammanställde.

Alla källor dammsögs. Intresset växte. Böcker lånades och beställdes. Så småningom kom internet in i bilden och hobbyn utvecklade undan för undan en kunskapsbank långt utöver det vanliga.

I dag är Martin Åkerström alltjämt extremt aktiv och under flera timmar per dag livnär han sin passion för nordamerikanska indianhövdingar, en era från Columbus intåg år 1492 fram till 1890 när krigen tog slut och nomadfolkens olika stammar fördrevs in i specialupprättade reservat.

Martin Åkerströms egen berättelse följer inte filmens manus. Visserligen bar hövdingarna fjäderskrudar av örnvingar och såg farliga ut med målade kinder och tomahawk i bältet. Men de flesta våldsverkarna hade vit hy, enligt Åkerströms sätt att se saken.

Hövdingarnas namn rabblar han som en öppen bok. Sitting Bull har en speciell plats i hjärtat och en egen tjock pärm.

– Det är inte för inte som indianhövdingarna blivit odödliga profiler. De har förtjänat sin plats i historien. Många hade enorma kvalitéer och mycket goda synsätt för att hushålla med utbudet av djur och natur, med buffelhjordarna och all jordmån.

– Jag har aldrig besökt Nordamerika i fysisk mening. Jag skulle gärna göra det men är nog tyvärr förhindrad på grund av min sjukdom.

2008 var Martin Åkerström frisk och sprang Stockholm Marathon. Till loppet 2009 var han anmäld, men sjukdomen slog till och tillintetgjorde deltagandet.

– Jag drabbades av en lika sällsynt som svår nervsjukdom Kjellins syndrom i både fötterna och benen. Det begränsar mina möjligheter att röra mig, jag har svårt att gå och riskerar att bli rullstolsburen i framtiden, säger han.

Handikappet försvårar även chanserna till jobb. Under delarna av året arbetar han nu för parkavdelningen vid Piteå kommun.

Men resten av tiden ägnar han åt att lära sig allt om mytiske Sitting Bull, Red Cloud, Standing Bear, Tecumseh, Pontiac och alla andra odödliga hövdingar som trängs bland pärmarna i bokhyllan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om