Många miljövinster med grön rutt

En grön rutt för post och sopor har införts i Norrfjärden. Utdelning och hämtning sker från en sida och vinsterna är många. Mindre utsläpp, färre stopp och bättre arbetsmiljö är några av de positiva effekterna.

Sopkärlen i Norrfjärden ställs numera ut på samma sida och kan tömmas av sopbilen på en runda genom kvarteret.

Sopkärlen i Norrfjärden ställs numera ut på samma sida och kan tömmas av sopbilen på en runda genom kvarteret.

Foto: Sanna Eriksson

NORRFJÄRDEN2011-10-12 07:18

I Piteå började det för några år sedan som ett försök i Hortlax. Soptunnor och postlådor placerades på ena sidan av vägen i bostadsområdena. Målet var att skapa en bättre miljö och ökad trafiksäkerhet. Försöket föll väl ut och den gröna rutten i Hortlax finns kvar och nu kommer alltså uppföljningen. Norrfjärden är nästa område där rutten införs och under nästa år ska fler områden få den gröna rutten.

- När vi började med det här i Hortlax så visade det sig att körsträckan minskade med 20 procent. Vi sparade även in en massa onödiga starter och stopp samt att det blev en bättre rytm för de som jobbar i bilarna, säger Niklas Johansson, kommunikatör på Pireva (Piteå renhållning och vatten).

Positiva till nya rutten
Han får medhåll av Larry Lidman, distriktschef på Posten.

- Vi hade ett välbesökt möte i september med medborgarna här i Norrfjärden. De var jättepositiva till det nya körsättet. Visst har det funnits frågor kring hur lådor och tunnor ska placeras men de har vi löst tillsammans med de boende, säger han.

På tisdagen kördes den nya rundan av både post- och sopbilar i Norrfjärden. På gångvägen stod lådor och tunnor uppställda på en sida av vägen och både postbilen och sopbilen klarade utdelning och tömning på bara en sväng runt kvarteret.

Uthållig kommun
Den nya miljövänliga rutten är ett samarbete mellan Posten, Tidningstjänst, Pireva och Piteå kommun. För kommunen är projektet ett värdefullt led i att göra Piteå till en attraktiv och uthållig kommun.

- I kommunen siktar vi på att minska koldioxidutsläppen med tio procent till 2020 och det här bidrar till det, säger Åsa Wikman, samhällsutvecklare på kommunledningskontoret.

Färre starter och stopp
Många fakta visar att den gröna rutten verkligen bidrar till både bättre miljö och arbetsmiljö. Till det hör bland annat att man i Norrfjärden nu kan göra 320 stopp istället för 750 som tidigare. Det blir därmed mindre slitage både på bilar och vägar. Bränsleförbrukningen och koldioxidutsläppen minskar till följd av kortare körsträckor. På arbetsmiljösidan får de som kör bilarna en bekvämare rytm i arbetet och ett trafiksäkrare jobb. Till det sistnämnda hör att man som chaufför kan hålla bättre koll på till exempel lekande barn som gärna flockas kring soptunnorna.

- Folk har varit fantastiskt samarbetsvilliga och av 400 sopkärl i Norrfjärden inklusive Bertnäs har endast sju stycken stått felplacerade och endast fyra postlådor var oflyttade, säger Niklas Johansson.

Så småningom ska försöket i Norrfjärden utvärderas och efter det är tanken att fler områden ska inkluderas och på sikt hela kommunen. Under nästa år ska ytterligare minst två områden till få den gröna rutten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om