Det är Design S – Swedish design awards som korat en sweatshirt från klädmärket med bas i Norrfjärden till vinnare i kategorin mode och accessoarer. Bakom tröjan, som är tillverkad av hundra procent svensk ull, står alltså Lisa Bergstrand.
I mer än tio år har hon jobbat som designer för modemärken som YSL, Givenchy, Celine, Isabel Marant och House of Dagmar. Hon startade sitt eget varumärke efter studier i hållbar utveckling.
Tanken var att bevisa att det går att tillverka kläder lokalt av naturliga material som finns i Sverige.
– Ju mer jag lärde mig om ullens kvaliteter insåg jag att det faktiskt är det bästa materialet som finns. Samtidigt fick jag reda på att bara arton procent av all svensk ull används, resten kastas bort eller bränns upp, sa hon när företaget precis startat.
Lisa Bergstrand berättar att plaggen fått ett bra mottagande sedan starten tidigt 2019.
– De är jämförelsevis ganska dyra, men har sålt väldigt bra. Jag tror att det funkar när folk kan känna på kvaliteten.
I motiveringen till priset står att initiativet kan inspirera andra branscher och därmed leda till en radikal uppvärdering av lokala råvaror. "Detta plagg, del av svenskt kulturarv, har potential att förändra hela den internationella ullindustrin."
– Det känns extra kul och bevisar att det inte enbart handlar om att plagget är snyggt och sitter bra utan att också tillverkningen spelar roll. Utmärkelsen blir som en extra kick att jobba vidare. Jag är också glad över att det nu finns andra företag som jobbar med svensk ull.
Just nu befinner sig Lisa Bergstrand i Berlin tillsammans med sin man och deras två barn som är 2,5 år och 10 veckor gamla.
– Min man jobbar åt ett tyskt företag och på grund av pandemin blir vi kvar ett tag till, men vi vill tillbaka till Sverige och företagets bas är ju i Norrfjärden.
Just nu jobbar Lisa Bergstrand på en ny produkt, samtidigt som hon utformar en affärsplan för att söka investerare.
– Vi skulle behöva öka produktionen för att få en bättre lönsamhet. Tanken är inte att göra en stor kollektion men det skulle vara bra att kunna tillverka fler exemplar av exempelvis sweatshirten.
Visionen handlar om att kläderna ska vara klassiska och hållbara basplagg i unisexmodell.
– De ska inte gå ur modet utan ska kunna användas både nu och om tio år.