Norrfjärdens fiskevårdsförening för sedan flera år statistik över kräftfångsten i Alterälven och årets siffror visar på usla resultat, 30 procents mindre än föregående år. Fiskeföreningen tar nu hjälp av Länsstyrelsen för att utreda om kräftpesten spridits till Alterälven. Maja Wressel, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen Norrbotten, säger att man påbörjat en utredning.
– Vi har haft kontakt med Norrfjärdens fiskevårdsförening som säger att årets fångst varit mindre både i antal och storlek. Vi håller på att utreda vad detta kan bero på. Utredningen är på ett tidigt stadie, säger hon.
Maja Wressel berättar däremot att det i nuläget inte finns några tydliga tecken på att kräftpesten ska ha kommit till Alterälven.
– När man utreder kräftpest tittar man främst på om man hittat några döda eller sjuka kräftor och några sådana observationer eller anmälningar har inte inkommit till oss. Just nu finns inga tydliga tecken på att det ska vara kräftpest, säger hon.
Efter utbrottet i Skellefteåälven har Länsstyrelsen inlett en informationskampanj för att informera allmänheten om hur kontakt med kontaminerat vatten riskerar att sprida pesten vidare. Maja Wressel säger att det är viktigt att all utrustning som använts i kontakt med pestsmittat vatten rengörs innan det flyttas till annat vatten.
– Allt som varit i kontakt med vattnet i Skellefteåälven måste desinficeras. Badringar, badkläder, vadarstövlar, båtmotorer, kajaker, fiskedrag, fiskelinor och så vidare. Allt som varit i vattnet måste rengöras noga innan man använder den i ett annat vattendrag, säger hon.
– Det är superviktigt att man tänker på dessa saker hela året, inte bara under kräftfisket. Flodkräftorna finns i vattnet året runt. På Länsstyrelsen Västerbottens hemsida finns en karta över det område i Skellefteå som är kräftpestsmittat, så där kan man hålla koll på vilka områden som är drabbade, fortsätter hon.
En utredning av Länsstyrelsen görs i samarbete med inblandade aktörer. I detta sammanhang är syftet att kunna utesluta kräftpest i Alterälven.
– Man kan också göra ett provfiske och se om man hittar några sjuka eller döda kräftor, men om kräftorna är mindre än vanligt verkar det snarare handla om dålig återväxt. Det är i sig inget tecken på kräftpest, säger Maja Wressel.