Kyrkbygget krävde hans liv
Ångesten kramade säkerligen Emma Elisabets hjärta den här sista novemberdagen 1910, när budet kom att maken Johan Erik Bergström, Kopparnäs, avlidit. Han hade fallit ner från byggnadsställningen som omgav kyrkan i Norrfjärden vilken var under uppförande.
Johan Erik Bergström, Kopparnäs, ramlade 1910 ned från en byggnadsställning när kyrkan i Norrfjärden byggdes och avled, 47 år gammal. Han lämnade då hustrun Emma Elisabet, född Stenberg, ensam att ta ansvar för sju barn. Hon avled 1933.
Foto:
Den idoges hand som skulle försörja familjen hade förlorat sitt grepp och de var sista gången de såg maken och fadern.
Djup förstämning spred sig i samhället den här eftermiddagen, när budet gick ut den 30 november att byggnadsarbetaren Johan Erik Bergström, 47 år, Kopparnäs, fallit ned från kyrktaket, skadat sig svårt och sedan avlidit. Kanske en del började undra kring orden "Gud är god, han skyddar och bevarar"
Hur kunde det ske, vid ett kyrkbygge?
Det var heller inte långt till jul, glädjens högtid, en tid då barnens ansikten skulle lysas upp av obeskrivlig förtjusning. Nu byttes det hela till sorg och förtvivlan. Familjen var helt sluten i sin sorg och för alla blev livet plötsligt mycket annorlunda och skulle framledes även gestalta sig på ett helt annat sätt, när familjeförsörjaren gått ur tiden.
Det var vid 12-tiden på dagen som Johan Erik Bergström föll ned från byggnadsställningen som omgav kyrkan, vilken skulle stå helt klar till invigningen midsommardagen 1913. Ingen var beredd på något sådant.
Förnöjsam arbetare
Doktor Leonard Sahlin i Öjebyn larmades omedelbart efter olyckan. Han anlände ganska snabbt. När Sahlin kom till kyrkplatsen i Norrfjärden drog Bergström, efter fem kvarts plågor och flämtande, sin sista suck. Ljuslågan slocknade. Det var slut. Han var borta och obegripligt för arbetslaget, att det kunde vara sant.
Olyckan inträffade då Bergström skulle förflytta sig från en lägre avdelning av en byggnadsställning till en högre. Han halkade eller snubblade, tog tag i byggnadsställningen men kunde inte hålla sig kvar. Föll ner mot marken, ett fall på cirka
10 meter.
Begravningen i Öjebyn ägde rum den 11 december 1910. Norrfjärden hade då ingen begravningsplats. Den invigdes för sitt ändamål i samband med att den nya kyrkan invigdes 1913.
Ett 100-tal personer hade samlats i Öjebyn, som i procession utgick från Johanssons gård i Öjebyn till begravningsplatsen. Där förrättade kyrkoherde Axel Sandin jordfästningen.
"Den avlidne, som efterlämnade minnet av en omtänksam och god familjefar, var absolutist och för övrigt nykterhetsivrare sedan flera år samt en skicklig, gladlynt och förnöjsam arbetare" skrevs det i eftermälet om Bergström.
På skilda platser
Hustrun Emma Elisabet avled 1933. Hon var född i Kopparnäs och dotter till bonden August Stenberg. Hon begravdes inte tillsammans med maken i Öjebyn utan ligger på kyrkogården i Norrfjärden. När hon fördes till den sista vilan sjöng Norrfjärdens kyrkokör för henne. I den första upplagan av kören ingick sonen Hugo
Av tillgängliga uppgifter kring de sju barnen framgår att bara en förde släktet vidare.
Förstfödd var Hilda, född 1892. Hon gick ur tiden som ogift år 1980 och var bosatt på hemgården i Kopparnäs.
Barn nummer två var Karl Johan (Janne), född 1893. Han emigrerade till Minnesota, USA, 1913. Han slutade troligen sina dagar i Portland, Orgeon. Om honom finns uppgifter att han var gift och hade en dotter. Han brevväxlande med sina syskon fram till någon på 1940-talet, då breven slutade komma.
Sedan kom Anna Augusta (1895-1919), Emma Amanda (1896-1916). Lungtuberkulosen tog deras liv i unga år. Därefter kom Hugo (1898-1972) och Maria (Maja) (1900-1991). Sist i barnaskaran var Elin
(1902-1968), ogift och bosatt i Kopparnäs.
Fick en fosterson
Hugo Bergström övertog fädernejordbruket. Senare blev han anställd som arbetade vid Munksund sågverk och var även en tid verksam som byggnadsarbetare. Bergström gifte sig på äldre dagar, år 1967, med Ejra Bolldén , död 1994 i Piteå. Makarna var sedan bosatta i den Bolldénska gården i Kopparnäs.
I Kopparnäs vägsamfällighet skötte Hugo Bergström en tid verksamheten. Sång och musik var hans stora intressen och var med i den första kyrkokören som bildades i Norrfjärden. Han sjöng även i manskören.
Tillsammans med systrarna Hilda och Elin hade han en fosterson, Sven-Anders Fredriksson (1923-1987).
Den andra i syskonskaran som gifte sig var Maria. 50 år gammal gifte hon sig med Bror Bergman, också han 50 år. Maria Bergman dog 1991 i Piteå.
Som 10-åring fick hon sitt första arbete i Pålmark, var under fem somrar verksam hos August Åström och sedan ett år som hembiträde. Hon sökte till seminariet i Öjebyn och utexaminerades våren 1919, som småskollärare. Maria Bergman var lärare i bland annat Lakfors och Rosfors innan hon bosatte sig i Piteå. Där var hon också verksam som lärare, fram till pensioneringen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!