Fjärrvärmenäten och kostnaden för fjärrvärme skiljer sig åt, beroende på var man bor. Det fjärrvärmenät som finns i centrala stan drivs på spillvärme från industrin, övervägande från Smurfit kappa. Produktionskostnaden är billig och för en snittvilla ligger kostnaden för fjärrvärmen på omkring 15 000 kronor per år.
Högre produktionskostnad
I Norrfjärden, Sjulnäs, Rosvik och numera också på Haraholmen, finns mindre fjärrvärmenät som drivs med bland annat pellets. Produktionskostnaden för den värmen är högre än vad den är i centrala stan.
I Norrfjärden finns det två olika kostnadsnivåer, beroende på när anslutningen till fjärrvärmenätet gjordes. Gjordes den innan 2007 tillhör man vinnarna och kostnaden är cirka 2 200 kronor lägre än vad den är för den villaägare som tecknade sig efter 2007.
För en tid sedan började Pite energi se över sina kostnader. Ett förslag togs fram som bygger på att kostnaden för fjärrvärmen i Norrfjärden ska jämnas ut och där samtliga i byn föreslås läggas på den högre kostnadsnivån. Pite energi kallade till informationsmöte.
En av dem som var där var Stig Söderberg. Han har bott i Norrfjärden sedan 1970-talet och 2004 anslöt han sig till fjärrvärmenätet till samma kostnad som de hade i centrala stan.
"Ingen logik"
Vid mötet informerades han om att kostnaden för hans fjärrvärme kunde komma att höjas med omkring 2 200 kronor per år, upp till den högre nivån. (Det finns 86 fjärrvärmekunder i Norrfjärden. Omkring en tredjedel av dessa betalar den högre kostnaden)
Stig Söderberg är tacksam för sin fjärrvärme som han säger fungerar utan problem, men han kan inte se logiken i att kunder i Norrfjärden ska betala mer än kunderna i centrala stan.
– Pite energi är ett kommunalt bolag och det mest rimliga vore väl att fördela kostnaden på alla kunder så att alla betalade lika mycket.
Enligt Stig Söderberg handlar det inte så mycket om pengarna. Han tycker det är en principsak där Norrfjärden förfördelas. Han känner sig besviken och ledsen över det beslut som fattats.
– Jag har skrivit insändare och jag hoppas att kommunalråden kan svara på varför man gör den här skillnaden.