I Australien har Harald och Daniel fått minnesmärken

-Ni är i det här landet av eget val. Ni är lyckliga att ni kom hit. Vi är lyckliga att ni kom. Orden fälldes för många år sedan av Harald Lundberg från Norrfjärden. Då i egenskap av ordförande för fullmäktige i Tweed Shire, New South Wales, Australien.

Harald Lundberg, till vänster, tar här emot ett silverfat av filmgänget som tack för sina insatser vid inspelningen av Summer of the Seventeenth Doll.

Harald Lundberg, till vänster, tar här emot ett silverfat av filmgänget som tack för sina insatser vid inspelningen av Summer of the Seventeenth Doll.

Foto:

NORRFJÄRDEN.2008-12-04 06:00
Detta när Lundberg i en välkomstceremoni hälsade nya invånare välkomna till landet och området.
Att Piteåbygden bidrog med många emigranter till USA är bekant för alla, men några emigrerade också till den avlägsna världsdelen Australien. Bland dem Harald Lundberg.
Efter att själv en gång i sin ungdom ha blivit guidad till Australien fick han senare i livet, i egenskap av en framstående politiker och förtroendevald, vara med att guida nya invånare. Harald Lundberg var då unik, i egenskap av ordförande och den förste politikern i Tweed som själv inte var född i Australien.
I dag finns en park i Tweed Shire, Charles Harold Lundberg Memorial Park, med en minnesplatta fäst på en stor sten vilken berättar om den framgångsrike norrfjärdingen, som slutade sina dagar i Australien år 1973.
Karl Harald, som senare ändrades till Charles Harold, Lundberg har således en väl synlig plats i Australiens historia, där han med sin mångåriga och mångsidiga arbetsinsats hedrade sitt svenska ursprung.
Lundberg fick under sin krafts dagar ett stort förtroende och var under en följd av år sitt områdes starke man, med många bestyr.
I Australien finns även sedan 1914 ett minnesmärke över en annan Piteåättling, nämligen forskningsresanden Daniel Solander, som föddes i Öjebyn.
Lockades över
-Det råd domaren gav mig när jag blev australisk medborgare var att vara trogen min Gud och överheten, läsa och tala engelska och att vara sanningsenlig och hederlig, har Harald Lundberg berättat.
Han hade då under många år basat för Tweed, i New South Wales, som i dag består av 17 samhällen, två städer och med 75.000 invånare. Ett område som under de senaste 20 åren expanderat kraftigt. Lundberg var också en tid ordförande för Murwillumbah stadsstyrelse. Han var 1959 även med att grunda Tweed River historiska sällskap. I dag namnändrat till Murwillumbah historiska sällskap.
I Norrfjärden mötte Harald Lundberg sin farbror Viktor, som någon gång på 1880-talet gett sig iväg till Australien och som var på hembesök 1920, tillsammans med en son. När Viktor kom hem blev det enda och sista besöket, då han mötte släkten.
Farbrodern Viktor lyckades övertala då 20-årige Harald att bryta upp från hembyn Norrfjärden. Han åkte iväg med barndomskamraten Valdemar Nordlund. Nordlund arbetade för övrigt under många år för Harald Lundberg i hans verksamheter.
Harald Lundberg var den tredje i en syskonskara på tio barn till Karl Lundberg, Håkansö, och hans hustru Hilda Lovisa Larsson.
Filminspelning
År 1923 gick Lundberg iland i sitt nya hemland. Där mötte han en flera mil lång kustlinje, våtmarker och våtmarksskogar, yppiga pastorala idyller och jordbruksland, vid Tweed flodens mynningsområde och i Murwillumbah.
För en person från Piteåbygden var detta något stor liksom mötet med den inhemska befolkningen. Många av samhällena i området har för övrigt sina namn från det lokala aboriginfolket
I området fanns en växande sockerrörsindustri. Harald Lundberg mötte här sin farbror Viktor och fick senare överta hans farm, vilken utökades. I många år var Harald Lundberg framgångsrik sockerrörsodlare och även hästuppfödare.
Gift med kusinen
Området är i dag forfarande ett centrum för mejeriprodukter, sockerrörs- och bananodlingar.
På 1950-talet skrev Ray Lawler "Summer of the Seventeenth Doll", som speglade det australienska livet på ett realistiskt sätt och sattes sedan upp som succéartad teaterpjäs. Pjäsen blev också film, vilken spelades in på Lundbergs farm med ett stort antal kända skådespelare och i regi av Leslie Norman
De svenska australienfararna blev jordbrukare, hantverkare, fåraherdar och guldgrävare och spred sig över hela Australien.
Vad som hände Viktor Lundberg och hans familj har inte gått att få vetskap om. Konstateras kan dock, av efterlämnade brev, att han hade minst två döttrar och en son.
Harald Lundberg gifte sig sig med en av Viktors döttrar, kusinen Enid. Äktenskapet förblev barnlöst. Några år efter hennes död gifte han om sig med en betydligt yngre australienska. Även det äktenskapet förblev barnlöst.
Lundberg besökte hembygden en gång, det var år 1962. Efter hans död år 1973 reste hans andra fru på besök till Sverige med testamentet av vilket framgick av att en del av arvet, i form av pengar, skulle gå till släktingar i Piteåbygden.
Reskamraten Valdemar Nordlund gifte sig även han. Äktenskapet förblev barnlöst. Nordlund besökte aldrig sin hembygd och hörde heller aldrig själv av sig hem. En släkting, Elly Pettersson i Norrfjärden, lyckades dock för många år sedan få sporadisk kontakt med Nordlund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om