Höslåtter räddar ängsfloran

Lappbodarnas slåtterförening bjöd i helgen in till höslåtter med lie och räfsa. "Målsättning är att rädda ängsfloran och gynna pollinerande insekter", säger Tommy Bystedt från föreningen.

Karin Burman och Britt-Marie Jonsson från Piteå minns barndomens höhässjningar. "Det är jätteroligt, man blir riktigt nostalgisk", konstaterar de.

Karin Burman och Britt-Marie Jonsson från Piteå minns barndomens höhässjningar. "Det är jätteroligt, man blir riktigt nostalgisk", konstaterar de.

Foto: Jenny Lindhammar

Norrfjärden2020-08-09 16:41

För fem år sedan började eldsjälarna Tommy Bystedt och Karin Fallén se sig om efter en slåtteräng att vårda för att värna om de arter som växer i typiska ängsmarker men som alltmer försvinner i takt med att ängar inte längre slås. 

De fann ängsmarken vid Lappbodarna utanför Norrfjärden och dåvarande markägaren hade inget emot att de förbarmade sig över ängarna. Sedan dess har området utökats med fler ängar. 

– Marken bytte ägare för något år sedan och då blev vi lite oroliga men det visade sig att de nya ägarna själva var intresserade och nu har vi ett femårigt avtal om att få använda marken. 

Vården av ängarna har fått bidrag av Jordbruksverket. Föreningen sköter slåttern och hässjningen och markägarna får hö till sina djur. 

– Det är "win-win", vi får en fin slåtteräng och markägarna får mat till sina djur.

Nästa år ska den äldsta ängen inventeras.

– Vi räknar med att hitta minst 100 arter vilket är en fördubbling jämfört med när vi startade för fem år sedan, berättar Tommy Bystedt.

När föreningen på söndagen bjöd in till slåtter och hässjning på traditionellt vis slöt ett 15-tal personer upp. Biologen och föreningsmedlemmen Anna Högdahl guidade också runt på den äldsta ängen för att visa olika växter. Bland annat de vanligare gullris, liten blåklocka, stormåra och smörblomma men också låsbräken och stångfibblor.

– Artrikedom visar att en äng är i bra skick, konstaterar hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!