Hon lämnade de stora modehusen

Hon har jobbat som designer för stora modehus i Paris och New York, men tröttnade på hela modevärlden och studerade hållbar utveckling istället. Nu har Lisa Berg­strand skapat egna märket A New Sweden – Norrfjärden.

Den grå färgen kommer från att vit och svart ull blandas.

Den grå färgen kommer från att vit och svart ull blandas.

Foto: Niklas Bergstrand

Norrfjärden2019-02-02 06:00

Hej Lisa. Hur föddes idén till ditt klädmärke?

– I mer än tio år har jag jobbat som designer för olika modemärken i Paris som YSL, Givenchy, Celine, Isabel Marant och sen i Stockholm för House of Dagmar. Jag blev less på hela modebiten och började samtidigt intressera mig mer och mer för hur kläderna verkligen var gjorda, var och av vem, och tog några olika kurser i hållbar utveckling.

.

Vilka insikter fick du?

– Modeindustrin sägs vara den andra mest förorenande industrin i världen efter olja. Majoriteten av alla textilier som tillverkas är syntetiska och kräver tusentals kemikalier vid framställningen. Även naturliga material som bomull odlas inte på hållbara sätt. För varje 100 gram bomull krävs 27 gram bekämpningsmedel. Sedan tillverkas majoriteten av alla kläder tusentals mil bort. Den komplexa tillverkningskedjan kräver många steg som ofta sker i olika länder med långa transporter som följd. Och många av dessa länder har valts på grund av deras låga löner och slappa miljöregler.

.

Med det i medvetande ville du göra på ett annat sätt?

– Jag bestämde mig för att bevisa att det går att tillverka kläder lokalt av naturliga material som finns i Sverige. Ju mer jag lärde mig om ullens kvaliteter insåg jag att det ju faktiskt är det bästa materialet som finns! Samtidigt fick jag reda på att bara arton procent av all svensk ull används, resten kastas bort eller bränns upp.

.

Varför är det så?

– Svensk ull räknas som en biprodukt, det är köttet som fårbönderna tjänar pengar på. Många svenska modeföretag tillverkar kläder i ull men ullen kommer från Australien eller Sydamerika. Där är ullen billig för de har stora industriella gårdar. Men de använder också metoder som ”mulesing” och syrabad för att hålla ohyra borta i det varma klimatet. I Sverige behöver vi inte oroa oss för skadeinsekter med vårt kalla klimat.

.

Du fastnade även för ullens egenskaper?

– Ja, de är fantastiska, men har blivit bortglömda mellan generationer. Ull har en förmåga att andas men behålla värme när det är kallt. Den reglerar kroppstemperaturen. Ullens fibrer drar inte åt sig fukt så ull blir inte blött på samma sätt som till exempel bomullsplagg om du svettas. Ullplagg kan vädras istället för att tvättas ofta. Och ull är naturlighet antibakteriell.

.

Hur har skaparprocessen sett ut?

– Tanken är inte att göra en kollektion per säsong som andra modemärken, det tycker jag inte heller känns hållbart, utan att bara göra ett plagg per år. Ett plagg som är stilrent och klassiskt och som passar både kvinnor och män. Tanken är också att det ska kunna användas år efter år. Det första plagget är en sweatshirt som är gjord av det tunnaste garnet som någonsin gjorts av svensk ull. Vi kallar den för vår Jämtland sweatshirt, eftersom ullen kommer från Jämtlandsfår. Jag gjorde också en klänningsvariant.

.

Vilken färg är plaggen?

– De är naturligt gråa eftersom vi har blandat svart och vit ull.

I går lanserades ditt märke. Hur kommer plaggen att säljas?

– Online på vår hemsida och i några utvalda butiker.

.

Vad drömmer du om med märket?

– Jag hoppas kunna inspirera andra till att också använda lokala naturliga material och tillverka lokalt. Vi kan ju inte fortsätta exploatera jordens resurser som vi gör idag om vi vill ha kvar vår planet för våra barn och barnbarn. Jag hoppas även kunna upplysa och få fler att tänka till angående kläder. Huden är kroppens största organ, men vilka material använder vi mot den egentligen? Till exempel hade kvinnor som jobbade på en fabrik där man tog fram det syntetiska materialet akryl sex gånger högre risk att få bröstcancer än normalt. Vill man då ha på sig akryl mot kroppen?

.

Bär du din egen design?

– Jag har ett prov på sweatshirten som jag använder varje dag. I framtiden är jag sugen på att göra en vind- och vattenavvisande jacka och en varm ullkappa.

.

Har ditt norrbottniska ursprung haft betydelse i din design?

– Jag är född i Boden och har växt upp i Roknäs utanför Piteå. Naturen har alltid varit en stor del av mitt liv. Jag tycker att det är viktigt att vi uppskattar och vårdar naturen. Jag tror ofta jag inspireras av naturliga färger och former.

.

Har du något speciellt minne från tidigare jobb du kan dela med dig av?

–  När jag jobbade på Givenchy jobbade vi 125 timmar per vecka tiden innan en visning. Det betyder cirka tre timmars sömn per natt. Det sammanföll med att jag fyllde trettio, så på min födelsedag gick jag till jobbet dagen innan, var tvungen att jobba hela natten och kom hem natten efter klockan fyra på morgonen. Men jag har också bra minnen. Förra sommaren jobbade jag med ett start up-projekt, Decentbangla. En svensk kille som är arkitekt i grunden startade ett märke för att uppmuntra till tillverkning på landsbygden istället för i städer i Bangladesh. Både på de stora modehusen i Paris och i byarna i Bangladesh finns det enormt mycket fina människor som jag träffat och lärt känna.

Lisa Bergstrand

Ålder: 35 år.

Familj: Man och dotter Freija, 6 månader.

Bakgrund: Studerat textil, mönsterkonstruktion och modedesign i Stockholm, Milano och Paris. Jobbat i Paris, Stockholm och New York för bland andra Celine, Saint Laurent, Givenchy, House of Dagmar och Adam Kimmel.

Gör: Designer och konsult inom hållbart mode.

Intressen: Vänner, naturen, resor, mat, surf, jogging.

Mest minnesvärda modevisningen jag sett: Jag brukar mest vara bakom visningarna och inte få se dem tyvärr.

Gör jag en ledig lördag: Går en promenad och sen till en mysig restaurang för lunch med min man och dotter.

Favoritplagg i garderoben: Cashmeretröjor som jag köpt på Portobello road vintagemarknad. Och ekologiska ullunderställ från Dilling.

Den personen inspirerar mig stilmässigt: Märket som inspirerar är Lemaire.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om