När Marcus Forsberg köpte den gamla norrbottensgården i Tullnäs visste han att mycket arbete skulle krävas för att få det som han ville. Huset ska enligt uppgift vara byggt i mitten av 1700-talet, men det är länge sedan det användes som bostadshus.
– Under 80-talet började de gamla ägarna använda det som sommarställe, men det har inte används som bostadshus sedan 50-talet. Däremot fanns kommunalt vatten indraget, vilket jag är tacksam för, säger han.
Redan vid köpet visste Marcus Forsberg att han ville stöpa om huset i en mer modern form där gammalt möter nytt. Ändå var det nära att projektet gick i stöpet innan det ens hunnit börja. Han köpte huset tillsammans med sin tidigare sambo, och när relationen tog slut just efter köpet stod Marcus Forsberg ensam med det enorma renoveringsprojektet framför sig. Då hade han hunnit riva halva taket.
– Det blev ju inte som jag hade tänkt och det är en såklart en tung situation att vara i. Det är mycket jobb med en sådan här renovering och jag visste inte om jag ville bo i ett så stort hus själv. Jag behövde fundera, så jag täckte taket och lät bygget stå över vintern, berättar han.
För ett år sedan bestämde han sig för att göra klart taket och sedan sälja huset, men när byggandet återupptogs kände Marcus Forsberg energin och glädjen återvända. Han bestämde sig för att behålla huset, och sedan dess har han på sidan av heltidsjobbet som resande montör på Lindbäcks hunnit totalrenovera det mesta i huset. Insidan revs ut och taket färdigställdes. Panelen revs och gjordes ny. Grunden grävdes även den ut och gjordes ny. Väggarna har riktats, el och avlopp bytts ut. Kök och badrum har monterats. Kvar finns den gamla timringen och takbjälkarna, som nu tjänar som detaljer i en annars modernt präglad design.
– Allt som man får göra själv har jag gjort. Jag tycker ju det är roligt att bygga och som snickare är jag också van att jobba långa skift. Det gör mig inget att hålla på i 13–14 timmar om dagen när jag väl är här och bygger.
Sedan den sista mars bor han i huset på heltid och han hoppas ha hela bygget klart till sommaren. Trots att jobbet som snickare gett många nödvändiga färdigheter poängterar Marcus Forsberg att han tvingats lära sig mycket på vägen.
– Jag har inte behärskat alla moment sedan tidigare. Jag har fått lära mig mycket på vägen. Jag är övertygad om att alla kan lära sig bygga. Det kanske går snabbare för vissa, men det mesta kan vem som helst lära sig om man är intresserad.
Nu jobbar han med att färdigställa övervåningen som ska husera tre sovrum och en toalett. Någon färdig ritning finns inte, och då han gärna arbetar själv löser han problemen när de uppstår.
– Ritningen finns i min hjärna, det finns inget på papper. Jag löser saker och ting allt eftersom, säger han och skrattar.
Gamla hus kan röra upp känslor och Marcus Forsberg berättar att han har fått ta emot kritiska synpunkter på renoveringen från förbipasserande.
– Det är nog vanligt när man gör stora ändringar på hus som funnits länge. Jag förstår att det kan röra upp känslor. Jag har exempelvis fått synpunkter på att ha ändrat färgen till vit. Men jag är bra på att inte ta åt mig, säger han.
– Det går ju inte att renovera ett hus så att andra människor ska bli nöjda. Det är ju jag som ska bo här och då måste jag ju skapa det hus jag vill ha.