Piteå-Tidningen berättade för en tid sedan om att undersköterskor på Rosågränd i Rosvik är upprörda och frustrerade över det nya systemet för att beställa mat. Beställningarna tar tid som undersköterskorna vill använda till att vårda de som bor på äldreboendet istället.
I går mötte undersköterskor från Rosågränd, Norrgården, Mogården och Österbo kommunens kostchef Maria Stoltz för att framföra sin kritik och få svar på frågor.
– Vi är ju rätt frustrerade, vi hinner inte med våra uppgifter. Vem har bestämt att det ska vara så här, vems beslut är det?, undrade Solveig Derby, undersköterska från Rosågränd.
Maria Stoltz var dock tydlig med att hur äldreboendena lägger upp arbetet och hur det prioriteras inte var hennes bord.
– Hur det sköts är en intern fråga, säger hon.
Öppna jämförelser
De frågor hon svarade på och den kritik hon bemötte handlade om själva beställningssystemet och om matleveranserna. Bakgrunden till det nya databaserade beställningssystemet är att Piteå kommun fått påbackning i Sveriges kommuner och landstings Öppna jämförelser över att man bara erbjuder ett måltidsalternativ. En samverkansgrupp med socialförvaltningen och fastighetsförvaltningen har sedan beslutat om det nya systemet. Det ska även kvalitetssäkra matleveranserna mellan kommunens fyra storkök och exempelvis äldreboendena.
– Det vi såg innan var muntliga överenskommelser mellan er och köken, eller gula post it-lappar. Vi var tvungna att kvalitetssäkra och tittade på hur vi kunde göra det på bästa sätt, säger Maria Stoltz.
De samlade undersköterskorna ifrågasatte dock om det verkligen var nödvändigt med flera alternativ till de gamla och om leveranserna blivit bättre.
– Det har aldrig varit så många fel som nu. Jag har pratat med andra boenden och de orkar inte ens skriva avvikelser längre, säger Monica Holmström, Rosågränd.
Stora portioner
Även matsvinnet kritiserades, portionerna är för stora anser undersköterskorna.
– I min värld är två portioner sex, åtta potatisar men beställer vi två portioner får vi 20 potatisar, säger Hanna Selin som jobbar på Österbo.
– De som bor hos oss betalar för en portion, om vi ska beställa för halva portioner borde de få betala mindre. Pengarna borde istället användas på att förbättra kvaliteten på maten, säger Monica Holmström.
– Vi vet vad vi levererar och det påverkar priset för nästa år. Prisbilden för 2014 påverkar prisbilden för 2015, säger Maria Stoltz.
Undersköterskorna återkom till frågan varför de ska sköta de tidskrävande matbeställningarna, om inte det är ett uppdrag fastighetsförvaltningen borde sköta istället.
– Det måste bli rätt mat till rätt mängder och det kan vi inte avgöra, säger Maria Stoltz.
"Fråga personalen"
Kritik riktades också mot att personal inom äldreomsorgen inte fått tycka till innan det nya systemet infördes.
– Det är otroligt att det här har kunnat bestämmas över huvudet på oss och att man bara kan lasta på oss fler arbetsuppgifter. Våra chefer borde i alla fall ha fått vara med, de vet ju allt vi gör, säger Solveig Derby.
Maria Stoltz trodde att även boendechefer skulle medverka vid mötet.
– De visste ju inte heller att den här förändringen var på gång, det kom som en blixt från klar himmel, säger Monica Holmström.
– Nästa gång ni ska göra en förändring – fråga personalen och låt oss vara med. Vi känner oss helt blåsta, säger Inger Sandström, som jobbar på Österbo.
Undersköterskorna som bjudit in till mötet hade hoppats att fler representanter från kommunen skulle medverka. Det kan bli aktuellt med ett nytt möte.
– Men nu ska vi ta upp det här med cheferna våra, säger Monica Holmström.