Förskolläraren Frida brinner för digital pedagogik

Med digitala hjälpmedel vill förskoleläraren Frida Oskarsson hitta nya sätt att inkludera barnen i en digital värld. Med fokus på interaktivitet, lek och kommunikation jobbar hon nu med att vidga förskolans digitala arbete.

Förskolläraren Frida Oskarsson brinner för digital pedagogik. Nu arbetar hon för att utveckla det digitala arbetet på Norrfjärdens förskola, men många av verktygen testas först vid köksbordet hemma. Här ska dottern Engla, 2 år, testa att måla med musikaliska färger.

Förskolläraren Frida Oskarsson brinner för digital pedagogik. Nu arbetar hon för att utveckla det digitala arbetet på Norrfjärdens förskola, men många av verktygen testas först vid köksbordet hemma. Här ska dottern Engla, 2 år, testa att måla med musikaliska färger.

Foto: Simon Olofsson

Norrfjärden2022-05-29 10:00

En träplanka med ståltråd blir en gitarr, målning blir till musikalisk komposition och bananer förvandlas till musikinstrument. Bilder på hundar skäller vid beröring och mysiga brasor brinner på lekrumsväggen. Så kan det se ut när digitala verktyg används för att skapa och leka i förskolan. Förskoleläraren Frida Oskarsson brinner för digital teknik och arbetar för att utveckla förskolans digitala pedagogik.

– Den största vinningen för barnen är att de får testa olika typer av teknik som de kommer att stöta på i framtiden. De kommer att stöta på robotar och många andra typer av teknik. Det är så världen ser ut i dag, och det är viktigt att vi möter dem i den världen. Barnen tycker också att det är väldigt roligt, säger hon.

undefined
På förskolan i Norrfjärden har Frida Oskarsson inrett ett helt rum där barnen kan leka och skapa med hjälp av teknik. Här leker Ludvig Ajnefelt Svedjeholm, 2 år, och Ester Kåren, 3 år, med den programerbara roboten. Genom att på förväg programera färdvägen kan hinder undvikas och roboten röra sig obehindrad.
undefined
Den hemtrevliga brasan kommer från projektorn. Barnen kan själv välja var elden ska placeras i rummet. Här myser Ludvig Ajnefelt Svedjeholm, Ester Kåren och Saga Enberg vid elden, som placerats inom lagom räckhåll.

I läroplanen står det att förskolan ska erbjuda digitala verktyg i verksamheten, men det är däremot oklart hur sådana verktyg ska se ut. För Frida Oskarsson är det viktigt att den teknik som används inte inskränker sig till att bara använda en surfplatta eller spela ett spel – passiva aktiviteter där barnen själva inte är delaktiga. Istället vill hon jobba med digital interaktivitet, skapande och kommunikation, där verktygen gör barnen till aktiva producenter.

– Jag vill inte att barnen bara ska sitta vid en surfplatta och spela ett spel. Då blir de ju konsumenter, inte producenter. Genom att fokusera på interaktivitet får barnen istället använda teknik till att själva leka, skapa och kommunicera. Det är en metod, ungefär som att vi ger dem byggklossar att bygga med, säger hon.

Hon började arbeta med att hitta nya sätt att jobba med teknik tillsammans med barnen. Inspiration hittade hon via olika Instagram-konton där andra pedagoger visade upp idéer och tips. I början jobbade Frida Oskarsson med barn i åldrarna 3-6 år och de första verktygen var därför lite mer avancerade.

– Då jobbade jag exempelvis med green screen och sådana tekniker. Det har vi inte introducerat för de minsta barnen ännu. Det är däremot på gång och jag har en massa idéer. Jag ska testa mig fram lite, säger hon.

Bland de verktyg hon använder med de mindre barnen finns ”Makey Makey”, ett kretskort med tillhörande programvara. Enkla elektroder kopplas via kretskortet till olika objekt, som sedan kommunicerar med en dator. På så sätt skapas en uppsjö olika möjligheter för digitalt skapande. Frukt kan förvandlas till ett piano, musik kan skapas genom att måla och bilder kan ge ifrån sig ljud. På så sätt kan barnen leka, skapa och lära i olika medium samtidigt.

– Jag ser en jättestor vinning för barnen. De använder tekniken som ett sätt att kommunicera med varandra. Den skapar nya upplevelser och en ny värld som de kan upptäcka tillsammans. Dessa barn växer ju upp i en digital värld. Jag tycker att vi ska möta dem där.

undefined
Kretskortet "Makey Makey" kan förvandla vardagliga saker till musikintrument. Här ska bananer och vattenglas utgöra orkester i skapandet av musikaliska kompositioner signerade Engla, 2 år.
undefined
"Makey Makey" är ett kretskort som levereras med tillhörande programvara. Genom att kopplas till dator kan kretskortet användas till många olika saker där både yngre och äldre barn kan skapa med interaktiv digital teknik.

Nu ingår Frida Oskarsson i ett projekt för att inspirera andra förskolor att ta del av den digitala tekniken. Under våren har hon hållit i sex workshops där förskolepersonal från Norrfjärden/Alter, Sjulsmark, Öjebyn och Rosvik kunnat testa olika digitala redskap.

– Min förhoppning är att kunna visa att det inte är svårt att arbeta med teknik tillsammans med barnen. Inget barn är för litet för att förstå det här. De lär sig snabbt och har kul på vägen. Det är fantastiskt roligt att arbeta på detta sätt med barnen, säger hon.

undefined
Den digitala tekniken samsas sömlöst med alla andra aktiviteter på förskolan i Norrfjärden. För Frida Oskarsson är det viktigt att tekniken är lika åtkomlig för barnen som övriga leksaker och aktiviteter. 3-åriga Ester Kåren har just kommit ut ur teknikrummet och är på väg till den högst analoga rutschkanan.
IKT i förskolan

I Piteås förskolor jobbar man med informations- och kommunikationsteknik (IKT). Detta inkluderar digitala verktyg för barn.

I förskolans läroplan står att "förskolläraren ska ansvara för att varje barn får använda digitala verktyg på ett sätt som stimulerar utveckling och lärande".

Förskolan i Piteå kommun arbetar sedan några år med "språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt" (SKUA), där digital teknik är ett av redskapen för att utveckla förskolans kunskap kring digital kommunikation hos barn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!