En fågel man trodde tjuvmjölkade korna

Under stilla fuktiga kvällar när himlen fångar de sista reflexerna från en sjunkande sol drar morkulledraget förbi, ett av den svenska skogens mera tilldragande evenemang.

Några dagar gamla morkulleungar som promenerat ut i gröngräset för att avvakta  moderns mattur.

Några dagar gamla morkulleungar som promenerat ut i gröngräset för att avvakta moderns mattur.

Foto: Foto: Erik Andersson

NORRFJÄRDEN2008-06-27 06:00
Få fåglar är så omskrivna som morkullan, men trots det återstår mycket att utforska kring arten.
I gamla tider trodde man att morkullan var förbunden med det "mystiska" och hade förmåga att tjuvmjölka korna och getterna genom att med näbben sticka hål i djurens juver.
Morkulla betyder kärrflicka eller skogstös och namnet tros komma från det gamla ordet för myr eller kärr och kulla betyder flicka.
Mycket har även diskuterats kring fågelns förmåga att transportera sina ungar undan fara, ett beteende som finns hos få fågelarter. Då honan under flykten klämmer fast ungen mellan buken och stjärten
Svårupptäckt
Att upptäcka morkullan på marken är inte det lättaste, då fågeln harmonierar med omgivningen och därför är svår att observera. Honan har en skyddsfärg som är förvillande lik ljung, mossa och ris, och så gott som omöjligt att upptäcka där den "trycker" ända tills man nära nog trampar på den.
Det innebär också att observationer av morkulleungar inte hör till det vanliga.
Kunnat iaktta
Margit och Erik Anderson, Gammelstad, har vid sitt sommartorp i Tullnäs, Norrfjärden, denna sommar på nära håll kunnat iaktta morkullan. Inte bara när morkullehannen fladdrat över talltopparnas grönska för att sedan göra sin sväng ut mot de intillliggande åkermarkerna under det den utstött sitt egendomliga "årrtande" och "sisande".
Vid torpet har nämligen en morkullehona ruvat fram tre ungar. Sedan ungarna väl krupit ur äggskalen har honan valt att "valla in" de små på gräsmattan för att bereda husägarna möjlighet att beskåda och även porträttera dem.
En halv miljon
Morkullan syns inte så ofta. Mestadels när hannarna sträcker. Antalet fåglar i landet har varit omdiskuterat. Det tros finnas omkring en halv miljon morkullor i Sverige under häckningstiden. Oftast hinner morkullan med två kullar under sommaren. Hannarna deltar inte i uppfödningen. Han är polygam och parar sig med flera honor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om