Elever går och cyklar för hälsa och miljö

Gröna prickar och samtal om hälsa. Under hösten tävlar tusentals elever i Gå och cykla till skolan.

Just nu pågår i flera delar av kommunen den nationalla utmaningen Gå och cykla till skolan. En av de deltagande klasserna är årkurs 2A på Backgårdsskolan i Norrfjärden. Ryan Engström, Anna Jonsson, Simon Fransson, Josef Nilsson, Emil Clausén, Marcus Karlsson, Max Lantto, Tindra Karlsson-Berg, Tove Selin, Ville Nyman, Ronja Vitblom, Filip Lindersson och Adrian Östlund-Tano. Skolans veckor i tävlingen resulterade i 1428 gröna prickar på 112 elever, nu återstår att se hur långt det räcker i tävlingen.	?FOTO: Sanna Eriksson

Just nu pågår i flera delar av kommunen den nationalla utmaningen Gå och cykla till skolan. En av de deltagande klasserna är årkurs 2A på Backgårdsskolan i Norrfjärden. Ryan Engström, Anna Jonsson, Simon Fransson, Josef Nilsson, Emil Clausén, Marcus Karlsson, Max Lantto, Tindra Karlsson-Berg, Tove Selin, Ville Nyman, Ronja Vitblom, Filip Lindersson och Adrian Östlund-Tano. Skolans veckor i tävlingen resulterade i 1428 gröna prickar på 112 elever, nu återstår att se hur långt det räcker i tävlingen. ?FOTO: Sanna Eriksson

Foto:

NORRFJÄRDEN2015-09-20 10:00

Den nationella kampanjen gå och cykla till skolan fyller tio år, en av skolorna som varit med och tävlat under alla år är Backgårdsskolan i Norrfjärden.

Under två valfria veckor i september eller oktober tävlar de skolor som valt att vara med, om att få så många gröna pricka som möjligt.

En grön prick per elev och väg till eller från skolan.

Simon Fransson, Anna Jonsson och Josef Nilsson går alla i årskurs 2A vid Norrfjärden skola, en klass bestående av 15 elever.

– Vi har ganska många gröna prickar i klassen, jag cyklar hit och hem varje dag, när det är vinter och inte går att cykla så går jag till skolan, berättar Anna Jonsson.

Säker skolväg

En förutsättning för att barn ska kunna gå och cykla till skolan är en säker skolväg, och lagom avstånd.

I många av byarna, så även ni Norrfjärden bor många barn långt ifrån skolan eller passerar stora och farliga vägar, och blir så sätt kjutsade eller åker skolsjuts.

– Många barn kommer från Bertnäs, Lackafors och liknande, då cyklar man så klart inte berättar klassen lärare Lillemor Eriksson.

– Jag går eller cyklar, men ibland på vintern åker jag bil, berättar Simon Fransson.

Tävling

Att det är tävling är eleverna i klassen väl medvetna om, skolan har dock inte vunnit någon gång, inte ännu i alla fall.

– Vi ska se hur miljövänliga vi är, och lära oss att vara miljövänliga, snäll mot miljön, berättar Anna.

De elever som inte har möjlighet att ta sig till skolan på cykel kan gå en snitslad bana på skolgården och kan på så sätt tjäna in en grön prick.

En grön prick är 1 poäng. Likaså att åka kollektivt, som att åka buss, en gul prick och 1 poäng.

I vinstpotten ligger prispengar för över 50 000 kronor. De delas ut till skolor, klasser samt enskilda elever och pedagoger i olika vinstkategorier.

Piteå kommun delar även ut ett eget pris med en prissumma och en vandringpokal till någon av de deltagande klasserna i kommunen.

Simon, Anna och Josef är överens om att cykla är bra, och slänga skräp på rätt ställe är också bra.

Vädjan till föräldrar

Utmaningen är i lika stor utsträckning en uppmuntran till föräldrarna att välja cykel eller gå när de följer barnen till skolan.

En av de farligaste sakerna i samband med att barn blir lämnade och hämtade på skolan är just trafikmiljön runt omkring skolan.

– Många föräldrar vill gärna köra väldigt nära och lämnar bilen på tomgång, berättar Lillemor Eriksson.

Många vuxna tänker kanske inte på faran med att lämna en bil på tomgång, med nycklar i för att springa in och lämna en ryggsäck eller snabbt lämna av ett barn i ett kapprum.

Runt omkring många skolor blir bilar som stannar i fel körriktning, på busshållplatser eller värsta fall kör in på skolgården en stor trafikfara för de barn som kommer på cykel eller går till skolan.

Hälsa

I år är temat för utmaningen ”hälsa”.

– När jag först sa hälsa, trodde barnen att det var hälsa – som att hälsa, säga hej till någon berättar Lillemor

Hon har fått förklara för barnen att det handlar om hur man mår i kroppen och så vidare.

Utanför matsalen hänger en ny flagga, Backgårdsskolan har nyligen fått utmärkelsen skola för hållbar utveckling.

– Vi har nyss fått flaggan så vi ska jobba stenhårt hela året med olika teman, avslutar Lillemor Eriksson

Gå och cykla till skolan

Nationell utmaning samordnad av trafik-kalendern.

Pågår under två valfria veckor i september och oktober.

Delar ut priser till deltagande klasser för mer än 50 000 kronor.

www.trafikkalendern.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om