Elever flyttas till banklokal

Den tomma bank/postlokalen på Porsnästorget i Norrfjärden ska tillfälligt bli skollokal när delar av Porsnässkolan ska saneras på grund av fuktproblem.

Tre klassrum på Porsnässkolan ska utrymmas när fuktskador ska saneras. Under tiden, 3-4 veckor, flyttar delar av undervisningen till tomma bank/postlokaler på Porsnästorget. (Arkivbild)

Tre klassrum på Porsnässkolan ska utrymmas när fuktskador ska saneras. Under tiden, 3-4 veckor, flyttar delar av undervisningen till tomma bank/postlokaler på Porsnästorget. (Arkivbild)

Foto: Gunnar Westergren

Norrfjärden2019-11-26 20:30

Piteå kommuns fastighetskontor har sökt bygglov (ändrad användning) fram till april 2020 för att kunna bedriva skolverksamhet i lokalen.
– Så fort bygglovet blir klart kan vi flytta dit. Vi räknar med att saneringen tar 3-4 veckor, säger Stefan Bengtsson, lokalstrateg på Piteå kommun.
Det finns inget behov av att bygga om den gamla bank/postlokalen.

Porsnässkolan har haft återkommande problem med vattenskador och mögel under senare år, men Bengtsson kan inte säga säkert om de nuvarande problemen handlar om mögel.
– Det jag vet är att det är någon form av påväxt.
Hur stor del av skolan berörs?
– Det handlar om tre klassrum, men även biblioteket, säger Stefan Bengtsson.

Under 2016 var biblioteket stängt under totalt sju månader för reparation. Då bröts innertaket upp och mögel påträffades. De nya problemen beror troligen på tidigare skador. Biblioteket stängdes den 4 november och kommer att så förbli tills saneringen är genomförd. Som ersättning ska bokbussen finnas tillgänglig, till att börja med på kvällstid den 28 november och 12 december.

Det var under höstlovet som de aktuella lokalerna undersöktes grundligt och som befarat handlade det om fuktskador.
– Det finns fukt i klassrum kring en inbyggd ljusgård. I biblioteket kan vi se att problemen kommer från tidigare skador, sa Kerstin Albertsson Bränn, avdelningschef vid fastighets- och serviceförvaltningen.
Skolan som helhet kommer att vara öppen under renoveringen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!