Under lördagen var det dags satt fira Biologiska mångfaldens dag. Den internationella temadagen uppmärksammas världen över, men ingenstans görs det med fler aktiviteter än i Sverige. I Norrfjärden arrangerade Lappbodarnas slåttföreningen en fagning (städning) av föreningens slåtteräng som ligger efter vägen till fiskesjön Holsträset.
Man räfsade bort löv, tog bort grenar och stenar som skjutit upp.
– Löven lägger sig som ett tjockt täcke över jorden och gör att den inte kan andas, då når inte solens strålar jorden, säger Karin Fallén.
Man hade dock inte räknat med snöfallet som skulle komma och att snön skulle ligga kvar på ängen som ett vitt täcke.
– Nej, det har vi aldrig varit med om tidigare, i fjol var det så varmt så vi stod och räfsade i shorts. Det blir lite svårt med snön, men vi får göra de vi kan, säger Karin Fallén, som var på plats tillsammans med ett litet gäng medlemmar.
Lappbodarnas slåtterförening har sedan 2015 omvandlat en gammal åker till ett blommande paradis och skapat en gammeldags äng som ger lågvuxna örter en chans att blomma samtidigt som insekterna får ett välfyllt skafferi av nektar och pollen. Ytan är på totalt cirka 5 200 kvadrat.
– Efter de två första åren så märkte vi en fantastiskt skillnad, ängen var alldeles full av blåklockor, säger Karin Fallén.
Föreningen värnar om den tynande ängsfloran, de pollinerande insekterna och den biologiska mångfalden och välkomnar fler medlemmar.
– Här kan alla göra en enkel insats för naturens och människans välbefinnande, säger Tommy Bystedt från föreningens styrelse.
Särskilda arrangemang som insektshotell och sandbäddar har i ordningsställts för att underlätta insekternas fortplantning. Med allt fler blommande örter och bytesdjur ökar också antalet fjärilar och trollsländor. Ängen med en intilliggande liten våtmark hyser i dag flest antal arter av trollsländor i Norrbotten.
I juni har föreningen en ny fagning och rensar bort höga växter som tar plats från de låga ängsväxterna. I augusti är det dags för slåttern.
– Då brukar det vara så vackert att det nästan känns synd att ta bort allt, säger Tommy Bystedt.
Biologiska mångfaldens dag instiftades av FN 1993, sedan år 2000 är det den 22 maj som används för att uppmärksamma och öka medvetenheten om artrikedomens betydelse.