"De flesta började gråta"

En av tre ungdomar utsätts för kränkningar på nätet. På frågan om vilka som känner någon som blivit kränkt sträckte många elever i Norrfjärden upp handen.

Jennifer Forsberg och Ida Bergdahl tycker att dagen var lärorik.

Jennifer Forsberg och Ida Bergdahl tycker att dagen var lärorik.

Foto: Christoffer Markström

Norrfjärden2019-02-12 17:30

På tisdagen genomförde Porsnässkolan en temadag med fokus på normer och värden.

– Det är en del av skolans uppdrag och det ingår i alla kursplaner och det ska genomsyra allt vi gör. Men vi vill göra en extra satsning eftersom det är en del av vårt fokusområde där vi har valt att utveckla det extra, säger skolans rektor Linda Andersson

Det är andra året med samma upplägg.

– Det var oerhört värdefullt ifjol. Föreläsarna satte verkligen avtryck och vi kunde jobba mycket med det vi fick kvar av dem. De tankarna och det materialet räckte länge över våren. Det blir liksom ett bränsle i det jobb som vi gör i vardagen.

Jennifer Forsberg och Ida Bergdahl lyssnade bland annat på fältarna tillsammans med övriga klasskamrater i årskurs 7. Där fick de lära sig att en av tre ungdomar är utsatta för nätkränkningar och 60 000 ungdomar är mobbade i Svergie.

– Den har varit intressant och lärorik. Särskilt samspelsteamet, som pratade om att man inte ska döma folk för fort och att alla har en hemlig ryggsäck som ingen vet vad det finns i. Även om man inte tar med allting, så tror jag alla kommer att ta med någonting från i dag, säger Ida Bergdahl.

Teodor Bäcklund, Dennis Flodström, Tuwa Weiland och Märta Nybom var rörande överens om att föreläsningen med Rickard Kjellgren var dagens starkaste inslag.

– Han pratade om mobbning. Det var tungt att lyssna på. Han pratade om det som att det var hans kompis, men det var han själv, säger Tuwa Weiland.

– De flesta började gråta, säger Märta Nybom.

Nätetik var också ett inslag.

– Jag spenderar mycket tid på internet och vet att det finns folk som verkligen är jättedumma där ute. Det är fler som blir mobbade nu eftersom internet finns. Det finns fler sätt att kontakta folk på och det är svårt att bli av med, säger Teodor Bäcklund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!