Datorerna har tagit plats på Porsnässkolan

När klass 7A på Porsnässkolan har geografi sitter eleverna och jobbar vid var sin egen dator. Piteå kommuns datorsatsning på högstadiet håller på att förverkligas.

"Det handlar om att kunna ta del av samhället fullt ut" säger Linda Andersson, rektor på Porsnässkolan som välkomnar digitaliseringen.

"Det handlar om att kunna ta del av samhället fullt ut" säger Linda Andersson, rektor på Porsnässkolan som välkomnar digitaliseringen.

Foto: Maria Johansson

NORRFJÄRDEN2018-11-19 19:38

– Vissa kanske lär sig mer genom att använda papper och penna, men jag lär mig enklare på datorn, säger Josefina Blomqvist, 12 år som ser många fördelar med att ha en egen dator på skolan.

– Det blir enklare att hålla koll på uppgifter och att spara ner saker.

– Det känns bra! Man behöver inte använda papper och penna lika mycket nu, säger klasskompisen Edwin Nyström, 13 år.

När klassen har geografi använder de sig av datorn och ett program för att lära sig var städer och länder ligger i Europa.

– Innan hade vi gjort det på det vanliga sättet, med papper och penna, säger Beatriz Lindgren, SO-lärare som ser fördelar med datorerna i klassrummet, men vill samtidigt inte sätta för stor tilltro till vad de kan åstadkomma.

– Jag kommer inte att göra några omvälvande strukturförändringar i min undervisning, utan ser mer datorn som ett hjälpmedel. Eleverna måste ändå göra jobbet själva, göra läxorna och plugga till proven.

Efter höstlovet började kommunens it-avdelning att dela ut de totalt 1 500 datorerna till högstadieeleverna i Piteå kommun.

De 220 eleverna på högstadiet på Porsnässkolan fick sina i torsdags förra veckan.

– Eleverna hade verkligen längtat, det var som julafton, säger Linda Andersson, rektor.

De tidigare datasalarna och lånedatorerna på Porsnässkolan känns nu långt borta. När PT går med Linda Andersson genom högstadieskolan sitter elever lite överallt i soffgrupper och på bänkar med sina datorer uppslagna.

– Det är en ny värld! konstaterar hon.

Ett av Socialdemokraternas löften inför kommunvalet i Piteå 2014 var alla elever i årskurs sju, åtta och nio i Piteå kommun skulle få en egen dator. Den här hösten har det blivit verklighet (se faktarutan).

– Det känns jättekul! Dels så underlättar de mycket i undervisningen, dels behöver de elever som har behov av särskilt stöd inte känna sig lika utpekade längre, säger Linda Andersson som ser tillgången till datorer för eleverna som en demokratisk fråga.

– Det handlar om att kunna ta del av samhället fult ut, så det är en jätteviktig satsning som politikerna och kommunen gör. Det är verkligen dags nu.

De farhågor hon ser är att eleverna nu blir ännu mer uppkopplade. Att kränkningar via nätet förekommer är också ett faktum. Inför digitaliseringen har Porsnässkolan jobbat mycket med värdegrundsarbete och elevernas hälsa.

– Men det är aldrig datorn eller mobilen som kränker någon, utan det är personen bakom. Det handlar om hur vi vill bli bemötta, det är sådant som sätts på sin spets nu.

Datorsatsningen på högstadiet

Eleverna på Strömbackaskolan i Piteå har haft egna datorer sedan 2014. Hösten 2018 har turen kommit till eleverna på högstadiet.

Datorerna är elevernas personliga, efter skoldagen och under lov följer de med hem.

IT-satsningen är kostnadsberäknad till 5,5 miljoner kronor.

Bakgrunden till förslaget är att regeringen beslutat om en nationell strategi för skolans digitalisering. Från 1 juli 2018 blev det en ny förordning med nya skrivelser i både läroplaner och kursplaner där man lyfter fram just vikten av digitalisering.

Källa: Piteå kommun, Skolverket

PT-Play

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!