Som uppföljning från ett tidigare möte den 7 maj anordnade Norrfjärdens Hembygdsförening under måndagskvällen ett byamöte för att lyfta framtidsfrågor för boende i Norrfjärden.
Ordförande Jan Lundquist skrädde inte orden när han undrade om inte ”avvecklingsområde” är ett mer korrekt ordval än Piteå Kommuns mer neutrala ”utvecklingsområde”, och liknade kommunens insatser i byn med ”en kuliss”.
Mia Johansson, som i många år engagerat sig för utvecklingsfrågor i Norrfjärden, framförde under mötet de åtgärdsområden som uppkommit vid det tidigare mötet. Dessa innefattade bygge av flerfamiljshus, fler cykelvägar, trafiksituationen på Norra Altervägen, likväl som gräsklippning och muddring av Porsnäsfjärden. Måndagens möte ville utveckla dessa frågeställningar och skapa ett forum för vidare diskussion bland de boende.
På plats från kommunen fanns Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Brith Fäldt (V), tillsammans med Maria Öberg, landsbygds- och samhällsutvecklare på Piteå Kommun. Brith Fäldt lät under mötet meddela att hon är väl införstådd med problematiken, men att konkreta förslag behövs där kommunen och engagerade bybor samverkar.
– Den tiden då man kunde säga till kommunen att ”detta vill vi att ni ska göra” är förbi. I stället måste byarna och kommunen jobba tillsammans och i samarbete. För detta krävs också konkreta förslag på vad byarna vill göra. Det är orten som måste bestämma vilka punkter som är viktigast att utveckla, säger Brith Fäldt.
Gemensamt för många av de åsikter som lyftes av de boende under mötet är ett bristande engagemang från kommunens sida, där ekonomiska resurser inte kommer byarna till del. Brith Fäldt menar att rationaliseringen av samhällsresurserna till tätorterna är ett faktum, men efterlyser organiserade intressegrupper från byarna för dialog och samverkan med kommunen.
– Det är många regelverk som styr kommunens arbete och som är svåra att göra något åt, men det finns också många bidrag att söka för riktade insatser i byarna.
Mötet resulterade i en intresseanmälan för bildandet av en intressegrupp med fokus på frågor som rör Norrfjärdens framtid, ett initiativ som välkomnas av Brith Fäldt.
– Det som behövs för att vi som bor på landsbygden ska kunna klösa oss fast är kluster av engagerade ortsbor som kan föra en dialog med kommunen, säger hon.