Bybor kräver säker passage

Barnen i Norrfjärden lever farligt. Den hårt trafikerade E4 delar byn och många måste korsa vägen flera gånger om dagen. Byborna har krävt en säker övergång i 20 år, men Trafikverket satsar pengar i Ersnäs och på en renbro i Sangis i stället.

E4 är som en vägg mellan klasskompisarna Markus Wikman och Arvid Öberg. Det är otänkbart för deras föräldrar att de ska gå eller cykla över Europavägen för att leka.

E4 är som en vägg mellan klasskompisarna Markus Wikman och Arvid Öberg. Det är otänkbart för deras föräldrar att de ska gå eller cykla över Europavägen för att leka.

Foto: Sanna Eriksson

NORRFJÄRDEN2012-02-18 06:00

Videon är inte längre tillgänglig

Nyss blev det klart att Trafikverket satsar 40 miljoner kronor på att bygga om E4-korsningen i Ersnäs. Precis som i Norrfjärden delar vägen byn och pengarna används bland annat till att bygga en bro för att säkra övergången för oskyddade trafikanter.

Trafikverket väljer även att satsa 7,5 miljoner kronor på att bygga en bro för renar i Sangis. Det skapar heta känslor hos byborna i Norrfjärden som efterfrågat en säker passage över E4 i drygt 20 år.

- Jag skulle skämmas om jag vore Trafikverket. Det satsar 7,5 miljoner för att renarna ska må väl, men barnen i Norrfjärden får inte en krona. Sedan när blev ett gäng renars liv mer värda än människor? Det sunda förnuftet har sprungit ifrån Trafikverket och man har fastnat i sitt regelverk, säger bybon Leif Wikman.

Missar bussen
Wikman och hans familj bor i Yttre Håkansö öster om E4. På andra sidan vägen ligger skola, affär, idrottsplats och sporthall.

Barnen Emmy, 11 år, och Markus, 9 år, har rätt till skolskjuts, men om de missar bussen eller vill göra någonting efter skolan är det svårt.

- Vi har bestämt att de inte får korsa E4 själva, det är vi stenhårda med. Ska de gå över vägen måste någon vuxen följa med, säger Leif Wikman.

Europavägen ställer till problem för de omkring 25 hushållen i Yttre Håkansö. Invånarna i Kopparnäs och Bertnäs har samma problematik och oftast är det barn och ungdomar som blir lidande.

- Det är jobbigt att inte kunna fara över till skola och kompisar när man vill. Tänk att få cykla till fotbollsträningarna på sommaren, nu måste vi få skjuts och det blir problem om ingen vuxen är hemma, säger Emmy Wikman.

Barnen isolerade
När det är lov från skolan blir barnen i Yttre Håkansö i det närmaste isolerade.

- De får tillbringa stora delar av sommarlovet hemma för sig själva. Om de ska åka till en kompis när vi jobbar måste man skjutsa dit dem klockan halv åtta på morgonen och hämta dem fem på eftermiddagen. Det funkar inte - barnen skulle må bättre av att ta sig själva som alla andra, säger Leif Wikman.

Han ser det som en stor nackdel att E4-sträckan Boviken - Rosvik, där Norrfjärden ingår, finns med i den nationella trafikplanen.

- Vi får konkurrera med många andra vägsträckor i hela landet och storstäderna har helt andra påtryckningsgrupper. Vi tycker det vore bättre att bryta ut gång- och cykelvägar samt tunneln i Norrfjärden. Enligt andra kalkyler som Trafikverket arbetar från kostar det mindre än två miljoner att bygga en tre meter hög gångtunnel under E4 - det är nästan fyra gånger billigare än den planerade bron för renar i Sangis, säger Leif Wikman.

Skydda fler ställen
Byborna tycker också att pengarna som satsas i Ersnäs borde spridas ut så att man kan vidta åtgärder för att skydda gång- och cykeltrafikanter på fler ställen.

- Då hade man kunnat lösa problemet för oskyddade trafikanter i både Ersnäs och Norrfjärden och samtidigt få över kanske halva beloppet till andra trafiksäkerhetshöjande åtgärder i länet. Vi har också lagt ett förslag att tills vidare installera samma varningssystem för gångtrafikanter som finns i Ersnäs, men det har inte Trafikverket heller nappat på, berättar Leif Wikman.

Det är inte bara de som bor på "fel" sida om E4 som ser den hårt trafikerade vägen som ett problem. Skolklasser brukar spendera tid i skogsområdet på östra sidan och plocka blåbär, ungdomar fiskar i fjärden och båthamnen är välbesökt.

- Det är beklagligt när en samhällsviktig myndighet som Trafikverket allt oftare pratar om objekt och transporteffektivitet och allt mer sällan om den enskilda människan, den oskyddade trafikanten och om barnen i trafiken, säger Leif Wikman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om